Policija

— 1062 —

зла, морале су се донети и нарочите уредбе Министарског Савета, за качаке позната под именом „Објава“ од 201 1921. и противу комуниста „Обзнана“ од 29/ХП 1920.

У акцији противу качачких и комитских банди морала. се је често пута и војска употребљавати, ну највише успеха у уништавању и те комитско-качачке акције, као и одметника, уз ојачану и стручно образовану жандармерију, постигнуто. је нарочито захваљујући потпори самога становништва. Тако кад је и грађанима у Јужној Србији дато војничко оружје, јер се видело да жандармерија не може у свако доба чувати свако место и све стазе и богазе, а бандити су били ти који су бирали време прелаза и место и правац кретања и нападне објекте, тада су, уз овако активно учешће наоружаних. грађана, почеле падати и комитске и качачке банде. Осетивши своју снагу са оружјем у руци, становништво се листом окренуло и противу комита и противу качака. Особито: су лепо изведене организације Народне Самоодбране противу бугарских бандита и ови су почели страдати, нарочито од 1928. год., где год су се појавили.

У борби жандармерије и становништва противу качачко-одметничких банди унутра и комитско-пљачкашких. упада из Бугарске. и Албаније, успело се на крају крајева уништити их сасвим и онемогућити њихову даљу акцију, те данас влада свуда добар ред и безбедност, криминалитет опада из године у годину и имамо у том погледу предратно. стање, а у по неким крајевима и боље но што је и пре ратова било. Из целе земље остало је још десетак одметника у Црној Гори и Пожаревачкој Области, али су и они при крају свога битисања. |

Комитска акција манифестује се још у њеним последњим трзајима слањем атентатора за појединачна мучка убиства.

· Комунистичка опасност са законом о заштити државе и уз РаР старање позваних власти угушена је такођер и сведена на тајна роварења, којима се такође улази у М И подвргава се законској одговорности.

Уз репресивне мере за васпостављање доброга реда и безбедности, Министарство Унутрашњих Дела настојавало је стално да развије акцију за мир, љубав и слогу међу гра-