Policijski glasnik

11)0

ПОЛИЦИЈСКП ГЛАСШТК

13РОЛ 20

Милан Петровић — „Дугачки", изнет јо у групи кеса>оша сликаних на зајечарском вагнару (види бр. 13. на стр. 103. од ове год.) но по овој слици лакше се може иозпати. Доносећи и>ихове слике, скрећемо пажњу, вашарским комесарима и другим иолицијским органима, да на њих мотре приликом овогодишњих вашара што се из дапа у дап нижу по разним местима у Краљевиии Србији. Опи су обично у друштву врло добро познатога кесароша Јоцс Сакоц1анина, чија је слика до сада двапут донесеиа у »ТТолицијском Гласпику®, (први пут у бр. 8. од 1897. године па страпи 02., а носледњи пут у 34. бр. од прошле године иа стр. 260.) а има га и у »Иолицајцу" за обе последп.е годиие, те с тога н нема више потребе дамудоно* пмо слику. „ (Иредпостављамо, да ће сваки ' ' ' вашарски комесар имати иред собом и слике свију изнетИх кесароша.) И »Дугачки« и »Девотак« високог су раста и сувоњавп, а »Марковчаилп« омален је и дезкмекаст. Т Р А Ж И 0 Е, Милицу Трифуновић, служавку, која има 13 год. и Љубомира, сина Милице МрцајловиК, тражи Управа град.ч Београда актом Бр. 1194. Ако ко ма што зна о овим личностима, моли се, да о томе извести поменугу Управу.

П 0 Т Е Р А. Војислав Сретеновић, родом из села Медвеђе, среза трстеничког, округа крушевачког, по1.у изме^у 27. и 28. нр. мца извршио је крађу Јеврему Ловановићу, берберину из Крушевца и том приликом однео му: 4 бријача, једио огледало, 4 пешкира и 13 комада разних признаница у вредности 1000 динара. Војислав има 20 год., средњег је стаса, малих, риђих бркова; у оделу је од плаве чоје. На])еђује се тражење. Пропађеиог треба стражарно спровести нач. округа крушевачког с позивом на Бр. 5089, или Управи града Београда на Бр. 11572, Крста Ђури^, опанчар из Шаица, пресудом шабачког првостепеног суда осуђен је на месец дана затвора. Да би избегао издржање истог, он јо пре неколико дана побегао из Шапца и сада се не зна где је. Иачелетво округа подрипског актом својим од 14. тек. мца Бр. 6928, моли све нолиц. власти да га у својим домашајима потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Пронађени Крста може се спровести и Управи града Београда с позивом на Бр. 11822.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Због данашњег нразиика моради смо дан раније број закључити и одштампати га. Зато овај број издајемо данас у место сутра. Отворно сам ПРВУ ИНФОРМАЦИОНУ КАНЦЕЛАРИЈУ У Београду — Краљ Александрова улица бр. 16. Дајем најтачнија и најбржа обавепггења у свима иореским стварима; склапам општинске, црквене и манастирске рачуие као и трговачке билансе. Посредујем за куповину и продају непокретних добара и трговачких радња као и у опште За све трговачке послове. Адреса за депеше: ИнФормација—Београд.

1—3.

Манојло Митровић.

) (( Марковчанин в доцније буде ухваћеи као кесарош на вашару у Свидајпцу, и тадањи ср. начед. г. Обрадовић (сада чдан Упр. гр. Боограда) нареди, те га и тамо сликају. Ово је та сдика.

0КРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА. Вашарски кесароши. Већ је настала сезона, у којој вашарски полицијски органи имају пуне руке посла са »трговцима« Ове врсте. Настало је доба године, кад тајни 'Састанци ради »трговачких® послова бивају све чешћи, где се договара о плановима п распоређују се поједини на који ће вашар који »трговац« отићи, у каквом оделу и под Којим именом. Ако их иде двојица или више на један исти вашар (разуме се повећи, јер је само на таквим сигуран и ћар за више њих) онда се договарају о знацима, о иачинима преваре, како сељака тако и власти. (А кад су у договору, онда богме прилично отежавају власти брзо проиалажење). Што је најзанимљивије, они знају и сами, да су поједини начини иревара већ изгубили своју моћ, и да се на њих не могу ослонити, иа с тога улажу сву оштрину свога ума, да на какав нов начин извршују иреваре, и то што оригиналније. Кад већ измисле какав нов начин, опи га најпре неколико пута употребе у своју корист, па онДа, да би добилн већег угледа међу својим »колегама с( саопштавају и њима свој проналазак... Тако то иде стално... Наиредују они у вештипи, али, напредује и полиција... У цељи сузбијања тога зла, ми смо до сада приличан део слика »трговаца" ове врсте у пашем листу приказали што пм је по сопственом њиховом нризнању много „Марковчанин" »штете« причинило... И сад, у местима где су били полицијски чиновници. за њих нема више леба Милан Живковић

„Марковчанин" и Радомир Марковик „Деветак," нови су за нашу читалачку иублику. Раиије су небројено пута иступно кажњавани и из места у место иротериваии, због те њихове »вештине® у кесарошком послу. Кад су прошле године пали у затвор Управе гр. Београда и сликани,*) кумили су и богорадили да им се слике не изнесу у листу, обећавши, да ће напустити свој дотадањи занат и отпочеће живети поштеним животом. И полиција н ми учинили СМО НМ 110 молби, МИслећи: млади су, могу се још и поправити.... Но, како је доцније доказано, они су лагали, само да би у извеСним вашарским местима, остали нсаознати.

„Деветак"

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.