Policijski glasnik

БРОЈ 27 и 28

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

211

нутих линија, али, како ми Г. Министар народне привреде писмом својим од 30 пр. мес. ПТ№ 7773 јавља, та се наређења, од стране полицијске власти, тако лабаво врше, да се и поред толиких наредаба, свакога дана дешавају врло знатне штете линијама телеграФским од стране несавесних људи и беспослене сеоске деце, гађањем каменицама у телеграфске изолаторе и разбивањем истих, крађом телегра®ских жица и кварењем телеграфских стубова те се тиме чине врло велике сметње телеграфском саобраћају, а државној каси наноси осетна материјална штета, јер се сваки изломљени изолатор, свако украђено парче жице, и сваки упропашКени стуб, зора одмах новим заменити, да се саобраћај, не би прекидао. Због ових штета, Министарство народне привреде има грдних незгода, јер линије телеграфске не могу никад бити исправне, и ако се врло често обилазе и надгледају од стране нарочитих чувара; па да би се овом кварењу телеграф. линија, и наведеним сметњама и незгодама које се чине телеграском саобраћају, стало једном на иут, Г. Министар народне привреде, горњим својим писмом, молио ме је, да по овоме издам опет нужно наређење свима полицијским и општинским властима нарочито у погледу вршења његових наредаба, за наплату учињених штета од одговорних лица, или ако се она не знају, од дотичних општина, пошто су оне по закону о општинама, одговорне, како за обдржање путова, тако исто и за обдрживање телеграФских линија, у своме атару, у доброме стању. У саопштењу овога а у вези напред поменутог расписа 1Ш 700, препоручујем начелству да одмах најстрожије нареди свима полицијским и општинским властима у своме подручју, да оне најозбиљније и најтачније врше све напред именоване расписе Г. Министра народне привреде, у погледу чувања телеграфских линија, од кварења; да виновнике хватају и строго кажњавају по закону и осуђују на накнаду штете извршујући над њима одмах своје пресуде и по кривичној и по грађ. части у смислу §§. 15 и 16 полицијске уредбе; а где се кривци не могу пронаћи, да сваку штету, учињену телеграФској линији одмах накнади државној каси општина, у чијем се атару та штета десила. Нарочито наређујем свима полиц. и општ. властима да оне све наредбе Г. Министра народне привреде за наплату учињених штета, на гелеграФским линијама, најтачније и на најбржи начин, извршују. За лабаво вршење ове моје наредбе, одговараће ми окружне и среске старешине, којима стављам у дужност најозбиљније старање да до одговорности не дођу.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА Ш|» 12358. 4 јуна 1898 год. у Веограду Наче^ству оедруга Начелство ће одмах пошто буде примило ову наредбу, отпустити све дијурнисте, које су узете на рад у окружним и среским начелствима, а по одобрењу окружних и среских скупштина и који се употребљују на полицијске послове. У будуће их међутим никако неће узимати, нити ће одобравати скупштинама, да нове примају. Држање дијурниста и примање нових не може се одобрити ни стога, што се тиме оптерећују окружни и срески прирези, који се, као што је начелству познато, купе на друге цељи и за друге потребе, а не за плаћање дијурниста. Што се тиче дијурниста који су узети по одобрењу друге господе МинисТара, за њих чекати наређење истих Министара. Ако је међутим начелству потребна већа радна снага, нека ми се за то редовним путем обрати, изложив и разлоге, због којих тражи нове раднике. 0 извршењу ове моје наредбе начелство ће ме известити.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА П№ 14307 7 јуда 1898 год. у Нишу Наче^дству окфуга Сходно закону о хватању и утамањивању ајдука често се дешава, да поједина начелства подносе Министарству унутраш-

њих дела предлоге и траже одобрење, да за извесне срезове образују потајне чете и на рачун тих трошкова купе прирезе од грађана дотичних срезова. И ти предлози неоспорно одобравају се од стране Министра, пошто овакви предлози по својој природн не трпе одлагања и даљег испитивања. Да би овакви предлози у будуће били што потпунији и да би се правилније оцењивали и решавали, препоручујем Начелству да свагда при тражењу одобрења оваквих предлога изложи тачно: 1, у ком се је месгу и какво казнимо дело догодило; 2, којијеод ајдука поименце извршилац тогдела; колико је најнужније потајника те да се ајдуци похватају ; 3, са коликом платом имају бити ови потајници месечно; 4, колико треба за покриће тих трошкова покупити приреза с главе на главу и за које време; и 5, колико сваки дотични срез на који се овакав предлог буде односио има пореских глава од којих се овај прирез има покупити јер без ових подпуних података неће се моћи поднесени предлози о образовању иотајних чета и купљењу приреза на ову цељ одобравати. Сами пак предлози увек треба да се ограничавају на најнужнији број потајника, норед већ имајућих служитеља и жандарма на редовној служби, као и на најмању цифру — стопу — приреза према броју пореских глава у дотичном срезу, како се са излишним узимањем потајника, ван потребног броја, и великом стопом приреза, не би неоправдано товарили грађани дотичних срезова.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ДЕЛА П№ 19954 11 оептембра 1898 год. У Београду Свима о^рудошм наче,лствима Г. Министар народне привреде, писмом својим од 3. тек. месеца ПТБр. 15839, доставио ми је, да је приликом расматрања многих жалби, које су му у последње време поднашане услед знатног закашњивања телеграма по унутрашњој и међународној радњи, — приметио да је званична телеграфска коресподенција на нашим линијама узела тако огромне размере, да се једна добра четвртина послова врши искључиво телеграФским путем. — Даље: да су му у току последњих 2—3 месеца поднашани на увиђај читаве масе телеграма окружних и среских власти, који садржавају по неколико стотина, па често пута и преко хиљаду, речи, на којим су телеграмима званичници телеграфски по 40—50 часова непрекидно радили, на штету друге телеграФске коресподенције. Муђутим, да су ти последњи били већином расписи који су се према дотичним предметима могли без штете по државне интересе, доставити и путем редовне поште. Да би се у будуће оваква штетна радња полицијских власти одклонила, те да би на тај начин наши телеграФИ могли користити и званичној и приватној телеграфској кореспонденцији у оноликој мери, колико се то од једне такве установе с правом и очекује. — Г. Министар народне привреде молио ме је, да о том издам потребно наређење свима полициским властима. Одзивајући се овој молби Г. Министра народне привреде, а појимајући и сам важност брзе телеграФске коресподенције, како по интересе државних тако и по интересе приватних, нарочито трговачких, одношаја, —■ наређујем свима полицијским властима: да се оне од сада телеграФом служе само и у случајевима најхитнијих и неодољивих иотреба, и за ствари које не трае аисолутно никаквих одлагања, али и тада, да та саопштења буду у колико је год могуће кратка, и расписе, нарочито оне, који не садрже у себи значај сигурног схватања каквог кривца или иокрађе, да шаљу увек поштом, пошто и најудаљеније среске канцеларије добијају своју пошту најдаље другог дана. О важнијим догађајима који се у земљи дешавају, као: убијство, разбојништво, већи нереди итд., — полицијске власти и у будуће ће поднашати амо извештаје телеграфским путем по већ постојећим наређењима о томе. Они полицијски органи, који у будуће противно овој наредби иоступају, подвргаваће се плаћању такса за дотичне де-