Policijski glasnik

ВРОЈ 23

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 191

реза, ипак пореска одељења не ослобо^авају оне, који не поднесу молбу пре 1. децембра, ма да крштеницом доказују, да су прешли 60 година. Тако н. пр. оне, који су навршили у новембру 1900. године 60 година старости, али до 1. децембра нису поднели молбу за ослобођење, одел 5 ење не ослобођава ни за целу 1907. годину, наслањајуКи такав рад на расгшс г. Министра Финансија. Моли се уредништво за обавештење, да ли је овакав постулак одељења правилан или не? с< — На ово питање одговарамо: Истина, ни у чл. 71. ни у чл. 74. нису оотављени рокови за подношај молби, за оолобођење од личног пореза, али су они предвиђени чл. 75, закона. По овоме наређењу. сваки онај, који је навршио 60 година до 30. септембра извесне године, мора поднети молбу за ослобођење уз нодношај своје пријаве до краја месеца септембра. Они, нак, који наврше .60 година после 30. септембра, могу поднети молбу до краја 31. децембра, докле се претпоотавља да траје разрез пореза. Ако у томе року не поднесу молбу, губе право на ослобођење за наступајућу годину. Н. пр. они, који су до 31. децембра 1905. године, напунили 60 година старости, али нису поднели молбу до краја децембра 1905. год. неће бити оолобођени за 1906. него тек за 1907. год. Овако је протумачен други став чл. 75. упуства г. Министра Финансија од 31. јануара 1906. год. Пр.Бр. 3155 одељком 12. II. Суд општине кудретске актом својим Бр. 527, пита: »Моли се уредништво да изволи известити овај суд, да ли има право, да на своме општинском кантару премери све привредне продукте као кукуруз, пшеницу, јечам, и остало што грађани ове општине продају на пијацама суседних варошких општина, и да за тај премер наплаћује таксу или то право имају само варошке општине. Ово питање чини суд с тога, што редовно свакога месеца подноси извештај економном одел^ењу о извршеној мерини на општинском кантару, а ме1)утим, сви продукти, који се носе на пијаце, мере се на кантару дотичне вароши или варошице, где се продају. Према овоме, ако суд нема права мерења, онда би подношење месечних извештаја било излишно.« — На ово питање одговарамо: По члану 2. закона о општинској мерини (кантарини), мерина се наплаћује у кориот касе оне општине, у којој се роба ародаје. Према томе, на општинском кантару једне општине мери се само она роба, која је у тој општини продата а, не она, која се из једне општине носи у другу ради продаје. П о томе. та општина може наплаћивати мерину само на оне артикле, који

се продаду у тој општини, а никако и на оне, који се носе ради продаје у другу општину, јер ће се они тамо мерити и тамо на њих такса наплатити. За робу, продату и премерену у једној општини, кад се препродаје или шаље у другу општину, важе наре1)ења чл. 11. правила за извршење закона о општин. мерини (Полицијски Зборник, стр. 781).' Ако се у тој општини не продаје никаква роба, онда је оди.ста подношење извештаја излишно , о чему треба обавестити дотичну власт нарочитим извештајем. III. Суд општине сталаћске актом својим од 28. Фебруара ове године Вр. 440, нита: »У овој општини извршено је у току 1905. и 1906. године 13 простих крађа, у вредности 304 дииара. Са свима оштећеним лицима пуномоћпик ове општине, на навалу полицијске власти, измирио се без парнице, а без знања и одобрења ово ошнтинског суда и без положене заклетве од стране оштећених о учињеној крађи у смислу чл. 14. закона о накнади штете. Поводом овога суд моли уредништво за обавештење: 1, да ли је обвезна ова општина да исплати оштећенима накнаду у 304 динара по поравнењу, извршеном са пуномоћником општинским, кад ово није одобрено од стране суда, па ако мора, да ли оштећени морају полагати заклетву ; 2, да ли овај суд треба да изврши разрез на своје грађане по пореским главама равномерно, или по стопи непосредног пореза као и остали прирези. Ако може но пореским главама, онда може ли суд са одбором ослободити од овога плаћања оне сиротне пореске главе, којима се нродаје за наплату пореза непокретно имање; и 3, Исто тако, да ли ћо се, у пореске главе рачунати старци , који су ослобођени нлаћања нореза на личност због старосги, али се имање и даље води на њихово име и задужују другим пореским облицима ? к — На ово питање одговарамо: 1. Г1о члану 4. закона о накнади штете учињене злонамерном наљевином и намерним противзаконим поништајем ствари, општину представља и заступа њен пуномоћник, изабран у смислу законао општинама (сада чл. 86 т. 6). Према томе, ако је пуномоћник те опнггине имао пуномоћство, и у улози пуномоћника признао оштећена тражења, онда је то за општину обавезно, без обзира на то, што они нису положили заклетву, и што поравнење није одобрио општ. суд, јер ако је пуномоћник прекорачио границе овлашћења, он је одјоворан општини, а обвезе које он учини за њен рачун према већини трајне су и пуноважне, и 2. Напитањепод 2. и 3. не даје се никакав одговор, јер је то опширно објашњено у бр. 5 »Полицијскога Гласника® од ове године, па то треба прочитати.

ТУ. Суду општине змињачке. у одговор на акт од I. марта ове године Вр. 545, јавља се, да општински часници не подлеже плаћању таксе на молбе којима траже одсуство од дужпости. Молбе увек морају бити писмене, да би се видело је ли одсуство одобрено, и како је употребљено. V. Оуду општине остружничке одговара се, да општински судови не наплаћују таксу у маркама од 0.50 динара од оних, који траже илц да се потврде облигације или какве друге исправе код општинских власти.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Лице, чију ФотограФију лзносимо, ухваћено је пре неколико дана у тумарању и крађи по срезу подунавоком. Ве.ш да ое зове Мман Николић, да је но народиооти циганин, и да је до оада два пута огуђиван због крађе отоке : први пут пожаревачким првостепеним судом на пет година робије, оа које је ооуде нуштен 1903. год., а други пут горњомидановачким првоотепеним оудом на годину дана затвора, коју је ос-уду издржао у пожаревачком казненом заводу 1 90 5. год. Изјављујући ово, Мнлаи упорно одриче да покаже место рођења, Фамилију н да пменује личнооти које га позпају. Од приватних лица, међутим, оазнало се да овом циганину није име Мидан, већ Дазар

и да је под последљим именом вишо пута судоки ооуђиван. Прома оваквом отању ствари може ое о разлогом нретноставити, да је ово лице веома сумњиво, и да је, по овој прилици, учинило негде какво казнимо дело, па се сада упиње да прикривањем идентитета избегце одговорност.