Policijski glasnik

БРОЈ 18

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 143

Вода заиста дође до клупе на којој ови сеђаху и барка отпоче да тоне све више и више. Холмс, хладан, са цигаретом у устима гледаше у небо и изгледаше удубљен. Ни по коју цену неби он према овом човеку, који је окружен опасношћу, опкољен гомилом света, гоњеР1 жандармима и који међутим беше веома расположен, показао најмањи знак узбуђења. Шта мари! изгледаше као да хоће да каже и један и други. И зашго се узбуђивати за такву маленкост ? Зар се пе дешава сваки дан, да се по неко у реци удави ? Зар су ово догађаји којима треба придодати важности ? Један брбљаше, а други сањаше, обојица због њихове охолости. заклањајући се подмаском равнодушности. Још само један минут па ће се са барком потопити. — Главно је то, рече Липен, да знамо да ли ћемо се потопити пре или после доласка шампијона правде. У томе лежи ствар. Питање о бродолому и неспомиње се. Учитељу, с.вечани је час затестамент. Завештавам цело моје имање Шерлоку Холмсу, енглеском грађанину, али под условом Боже мој, како се ови шампиони правде нагло приближују! Ах! добри људи! чине човеку задовољство да их види. Са каквом прецизношћу веслају ! Гле, зар сте то ви наредниче ФоланФану ? Бравос! Идеја о закупу ратне лађе је славна. Ја ћу вас препоручити вашим претпо стављеним, наредниче ФолаФану .... Желители медаљу ? па добро .... ствар је свршена. А где је ваш пријатељ Диези? На левој обали, јел те. у средини стотине људи ? И тако, ако се спасем од бродолом.а, бићу ухваћен на левој страни од Диези и његових људи, или на десној од Ганимара и светине из Неји. Рђав теснац . . , Један се вртлог цојави. Дереглија се окрете у месту и Холмс се мораде ухватити за говоздену алку, која беше намењена за весла. •— Учитељу, рече Липев, преклињем вас да свучете одело. Много ћете комотнији бити за пливање. Неће те ? Ви одбијате ? Онда навлачим и ја моје. Липен навуче рвоје одело и херметички га закопча, као и одело Холмса, и уздахну: — Ала сте ви чврст човек! и штета је што сте се узјогунили у једној аоери . . . . где ви пружате величину ваше моћи, али тако узалудно! Заиста понижавати ваш геније.... (наотавиће се) с француског Милутин Т. Марновић.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Учињена су нам ова питања: I. Суд општине биновачке, актом својим Бр. 386, пита :

1. »Ова општина, као лични јемац са потребним уверењем потписаним сапредседником кметовима и одборницима, сходно чл. 71. »Закона о устројству општина и општ. власти® и тач. 3. чл. 17. »Закона о окружним штедионицама« за неколицину својих грађана, пресудама надлежног суда осуђена је да плати Управи Фондова 29.240-90 дин. дуга јемственог са 7°/ 0 год. интереса од 1. јануара 1906. год. Пресуде ове постале су по закону извршне. Општина ова нема свога непокретног имања, јер колико га је имала, нродато је за рачун исте Управе. Моли се уредништво за потребно обавештење : а. Да ли ће Уирава да наплати своје потраживање од ове општине и на који начин, јер ако га наплаћује прирезом сразмерно према непосредној порези, то кад сви грађани не иоплате порезу неће ни овај прирез, и према томе интерес и отплата редовна неће се отплаћивати пошто годишње треба да она наплаћује од општине преко 1800 дин. и дуг се неће моћи никада отплатити но ће отићи овако у бесконачност; б. Да ли ће Управа ова своје потраживање ставити држави на терет по чл. 112. »Зак. о уређ. Управе Фондова ? 2. Једно лице из ове општине имало је на руковању државну пушку пибодијевог система, и кад му је надлежна команда ову затражила да је преда одговорпло је, да је пушку предало команди али квиту није од команде примило. Сада пак надлежна команда наређује да се од овога лица наплати пушка. Да ли се може егзекутивним путем наилатити ова пушка од овога лица кад оно нема имања никаквог како покретног тако и непокретног више но тато му даје право § 471. »грађ. пост." и како се имају сматрати ови трошкови кривичне или гра1 ђанске природе? Моли се уредништво да изволе дати потребно обавештење." — На ово питање одговарамо: 1. По члану 39. тачке 4. закона о окружним, среским и општинским буџетима, суме потребне за отплату општинских дугова и интереса, уносе се у буџет и подмирују прирезом ако општина нема других својих прихода. Ни овај, нитп који други закон, нити дозвољавају нити знају за други начин исплате општинских дугова. Према томе, општина је дужна да ове суме уноси у буџет и да тачно врши исплату дугова и интереса. Ако би се догодило, да се у једној години не покупи сав прирез, и да због тога остане један део неисплаћен, онда се та разлика уноси у буџет наступајуће године и у онолико више отплате уноси за ту годину. У осталом, буџет треба правити на здравој основици, и не уносити Фиктивне приходе, нити затварати очи пред Фактом, да се сва сума приреза не може покупити,

па у толико повећати суму отплате а на тај начин и стопу приреза. Не треба се заваравати наређењима чл. 112. закона о уређењу Управе Фондова, јер се потраживања од општина не могу сматрати као пропала нити стављати на рачун државни. Ту улазе само оне суме, које су дате појединцима па се залога показала као недовољна. Овај исти одговор важи и за општину влајновалку , на њено питање актом Бр. 466; и 2. Како су чести случајеви, да се државно оружје и остале ствари упролашћују, то ове наплате треба вршити свом строгошћу и савесношћу , јер се не да претпоставити, да се вредност једне пибодијеве пушке не може наплатити из годишњег прихода и летине једнога домаћина, ма он и не био од најимућнијих. Ако се та наплата не може моментано извршити, онда треба тражити од команде почек до бољих прилика. Наплате ове грађанске су природе, ако није утврђена намерна утаја. III. Суду општине мало-изворске, на акт његов од 9. децембра пр. год. Бр. 3041, одговара се, да је сва кривица до њега самог што није знао како се подносе жалбе Државном Савету, и да сада треба да чека ново ограничавањо од стране комисије, као што му је и г. Министар решењем својим рекао.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Спасенију жену ХриотиФора Стојимирови&а, из Брзохода, среза моравоког округа пожаревачког, која је још 16. прошлог мссеца побегла од овог мужа, тражи начелник среза моравоког округа пожаревачког депешом Бр. 7 061. Са ообом је однеда 130 аршина белог платна, две просте гране, и у новцу око 10 дмнара. Спаоенија је стара 20 година, средњег раста, црномањаста, у обичном оељачком оделу. Пронађену треба упутити номенутом наче.шику.

Марију Дозар, служавку, које је неотало 23. пр. м-ца тражи кварт палилулски актом Бр. 5 6 59. Марија је стара 13 година, малог раста, у обичном женоком оделу. Пронађену треба упутити кварту палилулском.

Мицу Станић, девојку, која је 2 4. прошлог меоеца отишла од куће свог стараоца Раде Бабића, магационара Монопола Дувана, тражи комесар топчидерске полиције актом Бр. 1 448, ради предаје стараоцу. Милица је родом из села Шљивићц среза моравичког, стара 1 4 година, средњег раста, добро развијена, црномањаста, на себи има од одела сукњу, реклу, на глави црну мараму, а на ногама ципеле. Пронађену треба упутити комеоару топчидероке полилције.