Policijski glasnik

СТРАНА 268.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 34.

машинама и сасвим другим деловима, и т. д. У последње банде треба уврстити и Француску »Северну Банду,« као и банду »Го-ма«, чији је стецијалитет разбијање и крађа цркава. Све банде специјалиста раде с јатацима. Мале баиде з«лочинада виших друштвених ^ласа. Злочинци виших друштвених класа имају такође своје мале банде, које су увек састављене из специјалиста. Њихови специјалитети много су савршенији од оних нижих друштвених класа: банде хотелских лопова, кесароша, лажних играча на картама и т. д. Многе од ових банди састављене су из врлог малог броја индивидуа. У овом случају то су дружине. Организација банди. Банде једне и друге врсте злочинаца често су потпуно организоване и уређење. Оне имају шеФа коме се остали чланови покоравају. Росињол у својим интересантним мемоарима износи верно статуте банде Абади, Жил и др., убица г-ђе Басино, из Мантреја. Ове статуте, које су саставили Жил и Абади, издиктирао је последни Госињолу у бироима париске полиције сигурности. Пошто су ови статути врло интересантни, јер изванредно оцртавају дух који влада у појединим бандама овог рода, то их овде репродукујемо. Треба још знати да је Жил имао 16, а Абади 14 год. 1. Друштво не може имати више од 14 чланова: 12 људи и 2 жене. 2. Људи могу носити само оно оружје, које су шеФови одобрили. 3. У оружје долази : револвер од шест пука, ловачки нож, штап наливен оловом и боксер. 4. Члан друштва, који би носио какво друго оружје, биће кажњен новчаном казном од 10 динара. 5. Нарочито се забрањује вршење кривичних дела понаособ и без наредбе шеФова. Противно поступање кажњава се смрћу. 6. Ниједан члан друштва не може имати сталну метресу, већ само метресу за један дан, с којом ни једну реч не сме проговорити. Противно поступање кажњава се смрћу. 7. Ниједан члан друштва не сме имати домицил на своје име, нити, ма под којим изговором, сме становати у хотелу. 8. Забрањује се члановима да при себи задржавају ма какве хартије од вредности од извршеног кривичног дела, као акције, облигације и т. д. 9. Сваки члан друштва мора имати више разних одела за мењање, а сем ових и једно радничко одело. 10. Треба радити. и никад не похађати продавнице вина. Члан, за кога би се констатовало да је у напитом стању, биће кажњен новчаном казном од 6 дин. 11. Чланови друштва добијаће по 6 дин. дневно, па радили или не радили

а сем овога још и по 10 дин. од сваких украдених 1000 динара. 12. Свако крваво одело мора се спалити, и пепео од њега одмах расути. 13. ШеФова има четири : Абади, Жил, Клод и Дегриндел, од којих су прва двојица виши, а остали предводе банду приликом вршења кривичних дела. 14. После извршеног кривичног дела сваки бежи на своју страну, и не излази из куће пре посете једног шеФа, који има дужност да покупи покрадене предмете. 15. Сваки члан друштва, а нарочито шеФови, морају бити снабдевени лажним исправама. 16. Сваки човек дужан је долазити тачно на заказане скупове, ако неће да буде кажњен новчаном казном од 3 динара. 17. Сваки скуп имаће за циљ означење крађе која се има извршити, или кажњавање кривог члана, 18. Виши шеФови имаће за жене две чланице друштва, које су у исто доба и служавке у месту где станују. 19. Жене не смеју пустити код шеФова ниједно лице пре него што сазнају циљ његовог доласка. 20. Оне не могу никуд излазити без шеФа. 21. Ухваћени члан друштва не треба да се одупире, ако је сам, већ да чека помоћ других, 22. Ухапшен члан не сме ништа признати, већ ће се старати да докаже аИН. 23. Чланови морају све време провести у раду, нетражећи за то великих бенеФиција. У местима где раде, и где станују, не смеју извршити никакво дело. 24. Треба увек бити добро одевен, похађати само солидна места и никад не трошити много, да се не би изазвала сумња. 25. Ово исто вреди и за шефове. 26. У друштву никад не може бити више од 14 чланова. За свако упражњено место вршиће се нов избор. 27. Забрањено је, под нретњом смртие казне, напуштање друштва, осим ако би се оно растурило, али и у овом случају шеФови ће сачувати исту власт да би се избегла проказивања. 28. Сваки члан у затвору има право на 2 динара дневно, а поред овога и на помоћ, где долази и храна двапут недељно. 29. Њих ће похађати само жене, које ће они називати сестрама, а писма ће писати само гаеФовима. 30. Сваки рањеник или болесник примаће по 3 динара дневно, поред онога што му другови донесу. 31. Украдене драгоцености морају се одмах предати гаеФовама. Нико их не сме носити нити покушавати да их прода. 32. Сваки члан друштва биће снабдевен једном образином за сакривање лица. 33. Употреба оружја, без потребе, нарочито се забрањује. Ко противно поступи казниће се смрћу. 34. Од оружја употребити прво боксер, или штап наливен оловом, да би се, ако је могућно, проузроковала несвест, а не смрт.

35. На случај да је члан друштва ухваћен, може употребити револвер или нож да би се спасао. 36. Треба се спасавати одвојено, али никад мање од двојице, да би један другом могли помоћи. 37. Ако ова двојица буду нападнути, па један падне а други побегне, овај ће се старати да остале другове доведе у помоћ. 38. Кад ухваћени члан види да би му сваки отпор био узалудан, трудиће се да одбаци од себе оружје, и да га дода друговима. 39. Оружје сваког члана биће обележено нарочитим знаком. 40. Чланови не смеју имати никаквих хартија о свом идентитету, и 41. Сваки члан друштва заклеће се, на једном ножу који је код шеФа, да ће остати потпуно нем о свима члановима овог статута. Очигледно је, да се банда Абади Жил и др. није, у пракси, никад управљала, по овим статутнма, али дух, који их је диктирао, среће се још и данас у злочиначким бандама, нарочито код млађих злочннаца. Пада нарочито у очи како су творци ових сгатута предвидели све случајеве који се могу појавити у пракси. Али, и поред свега овога, оба виша шефа била су ухваћена после првог важнијег злочина. И поред чл. 12. статута Абади је, у моменту затварања, имао још трагове крви на својим панталонама. Злочинач^е банде у провинцијама. У малим варошима и по селима злочиначке банде много су ређе но у великим варошима, али ипак постоје, за доказ чега служе: Северна Банда, Драмски Шофери и т. д. Провинцијске банде састављене су, по правилу, нз мање чланова но банде по варошима. То су најчешће дружине од 3 до 5 чланова, које експлоатигау у извесном пределу један или вигае специјалитега. Банде великих варогаи у извесним епохама такође раде у провинцијама. 'Гако се често дешава, нарочито приликом панађура н великих пазарних дана, да специјалисте у појединим врстама крађа, које обично живе у великим варошима, напугатају ове и долазе у главна места кантона, у циљу упражњавања њиховог сталног заната. Велике патриотске свечаности, велики празници и т. д. привлаче, такође, банде појединих специјалиста. Тако приликом великих швајцерских свечаности виноградара у Вевеју, Федералних утакмица у гађању и т. д. увек се констатује долазак крадљиваца, који краду из џепова, и који припадају малим бандама или дружинама злочинаца суседних земаља, нарочито Италије. Бање, морска купатила и т. д. за време сезона такође су посећени од ових банди. Треба знати да њихови чланови не остају дуго на једном месту. После неколико успеганих операција, они одлазе у друга, слична и даља места. Циљ им је, да заведу полицију, која ће их пре тражити у каквој суседној вароши но на другој страни земље. СФраннуског, Д. Ђ. АлимпиЋ.