Policijski glasnik

СТРАНА 216.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 27.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Петар Несторовић, маневриста — машиновођа, који одговара за дело из § 250. тачка а кр. закона, налази ое у бегству. Депеша начелства округа нишког Бр. 4928. Божидар, Циганин мечкар, из Јабучја среза крагујевачког, украо је 5 0 наполеона Марку Ђорђевићу, из истог места, па побегао. Опис непознат. Депеша начелника среза моравског, округа нишког, Бр. 10235. Сретен Матић, из Д. Црнућа, има да издрнш пет дана затвора, али се крије. Пронађеног треба подвргнути издржавању ове казне, и о извршењу известити власт која га трамш. Депеша начелника ореза таковског Бр. 6 4. Живко Оташевић, механџија из Вал>ева, који одговара за ФалсиФикат, побегао је из начелства ваљевског. Он је омаленог расга, у опште нлав, кад говори по мало уњка. У последње време био је каФеџија у Обреновцу. Депеша начелства окр. ваљевског Бр. 8 286. Ирепоручује се полицнјским и општинским властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су потернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша.

КО ЈЕ ОВО? Лицс, чију слику изпосимо, ухваћено је у Брислу, у скитњи, и на саслушању изјавило је да се зове Христоф Пјер, родом из Битоља.

НАЂЕН ЛЕШ 23. јуна, тек. год. Морава је, на месту „Тополе" у атару општ. губеревачке, избацила један мушки леш, за који је утврђено, да није жртва злочина, већ случајна смрт. Нађени леш је старости 7 0 — 80 год,, са два зуба у горњој, десној вилици. Косе и браде беле; на десном образу оток, а у средини отока рана. Од одела је имао: чакшире од белог сукна, гуњче од сурог сукна, кошуљу од кучине, на ногама шарене чарапе са опанцима од пресне коже и врвцама од кучине. Вероватно је, да је утопљеник из околине Врања. Акт начелника среза лесковачког Бр 15 131.

ПОЗИВ НА ПРЕДАЈУ Но делу убиства поч. Војиолава Бекчића, председника општ. бањске, вођеном истрагом код начелника среза студеничког, утврђено је: да су ово убиство извршили Адекса — Александар Ђуришић, земљ. из Пребреза среза прокупачког окр. топличког и његов слуга, пређе Турчин Мустафа, а оада покрштени Драгомир Милошевић ; па како су Алек сандар и МустаФа — Драгомир одмах по извршеном делу, нестали из места становања живл>ења и негде се прикри.м или побегли, из чега се види да су се испод власти одметнуди у намери да и даље врше казнима дела. то Начелство округа Чачанског на основу чл. 9. закоиа о јавној безбеднооти, овим позива Алексу — Александра Ђуришића из Пребреза и његовог слугу пређе Турчина Мустафу, а сада покрштеног Драгомира Милошевића, да се у у року од 2 0 дана, од дана када овај оглас изађе у „Српским Новинама", пријаве најближој полицијског власти или најблизкем првостепеном суду, што ако то не учине и позиву

Стар је 3 0 година, раста средњег, очију угасито жутих. Ко би ма шта о њему знао, нека то јави Аптропометријско-Иолицијском одељењу Мипистарства Унутр. Дела АБр. 1010.

се не одазову, онда ће се на основу чл, 10. закона о јавној безбедности огласити за хајдуке. Алекса — Александар је стар око 25 година, стаса средњег, у опште црномањаст, у лицу црнпураст, брија се, има црне бркове, носио је гуњ и чакшире од сигавог сурог сукна, на глави црну шубару, а на ногама опанке.

МустаФа — Драгомир нешто мањи од Алексе, отар 20—25 год. у опште плав, ћосав, у оделу као и Алекоа, на глави капа сура — шајкача или шубара. Из канцеларије начелства округа чачанског, 7. јула 1912. год. Бр. 8730.

О Б 3 Н А Н Е Ноћу између 9. и 10. јуна ове год. стразка код војног сењака у Неготину, ухватила је једно непознато лице са два вола и дотерала га у окружну команду, и док је вођа патроле ушао у канцеларију да о овоме извести дежурног официра, непознати је обмануо регруте који су поред њега били и побегао, оставивши волове, један нож велики са канијом, шубаром од црне јагњетине и гуњ од црног сукна. Непозпати је признао код командира страже, да је исте волове украо из Б^гарске у намери да их прода неком сељаку из Милошева. Волови су крупни, непотковани, матори по 6—7 год. Један длаке сиво мургасте, десно уво на крају расцепљено а лево сечено, рогови напред повијени; а други длаке бело жућкасте, чело лисасто, брњасг, рогави прави у страну, рен бео, без роваша и исти се налазе код овог начелотва. Позива се сонственик да се са доказима о својини пријави овом начелству ради пријема истих волова, у противном власт ће са истима поступити по закону, као са мангуп стоком. Бр. 98 98. из канцеларије начелства округа крајинског 10. јуна 1912. год. у Неготину.

Риста Стевановић. из Оруглице, 3 0. јуна тек. године у путу од суднице општине Оруглиске до села Гагинца, изгубио је општински печаг, који носи натпис: «суд општине Оругличке". Како је суд набавио други печат, то се овај изгубљени оглашује за неважећи и моле власти, да га од лица, код кога се буде нашао, одузме и овоме срезу пошаље. Из канцеларије начелника среза јабланичког, Бр. 1 6030.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Књига: ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА дата је у штампу, и до краја месеца јула биће потпуно готова, да ће се првих дана августа већ разашиљати 'свима онима, који су положили претплату. Сви они, који жоле да купе ову књигу, нека пошљу претплату у 5 динара до 25. јула ове године, јер ће доцније продајна цона књиге бити већа, пошто је истој придодат и веома лепо уређен регистар — садржај. 21. јуна 1912. г. Београд Димитрије С. Калајџић окружни начелник у пензији „Његошева" бр. 71.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.