Prosvetni glasnik

ООНОВНЕ ШКОЛЕ У КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ 26 7

0 погледом на то, да васнитање у кући ночиње колико од оца, два пут више од мајке, родитељи би се у неколико одужили својој отаџбини, ако би живо настали , да своју женску децу што више школују. Мање се нак не може очекивати, но да дете сврши бар сва четири разреда основне школе. Ово је у престоници у толико лакше, што су школе тако рећи уз кућу, те сваки родитељ има своје дете пред очима и под својим непосредним надзором. Овега ђака у мушким и женским школама било је уписано 2227, и разреде је свршило 1966. Огромна већина је из Београда или унутрашњости Орбије, а само мали број, свега 175, дошао је са стране, и то :

мушк.

женс.

свега

Из Аустро-Угарске

43

41

84

„ Турске и Босне

60

22

82

„ Румуније

4

1

5

„ Бугарске

2

2

„ Црпе Горе

2

2

Свега

111

64

175

Што се стања здравља дечијег тиче, можемо бити задовољни с прошлом годином. Смртних случајева било је у мушким школама свега 8, а у женеким 9. Од 2228 деце свега је 17 умрло у овој години, што значи да на 100 деце не долази ни један смртни случај, но 0 ,7. Ни један ђак није умр'о у мугакој савамалској и палилулској, а ни једна ученица у женској западно-врачарској и палилулској основној школи. 1 Боловања било је међу мушком и женском децом сразмерно много. Овоме су највише узрок неугодне школске зграде, о којима ћемо доцније говорити. Због болести које су се дуго повлачиле или ујаком степену дошле, тако да је дете уследтога морало школу да вапусти , оставило је школу 70 ђака. Општина београдска мора што пре похитати, да неке своје школске зграде оправи. Особито је много боловало мушке деце у савамалској школи, где у сразмерно малим собама седи у I и II разреду 73, а у III и IV р. 50 деце. Још је горе 1 У прошлој години умр'ло је овега 19 деце, и то из те цркве 2, савамалске 1, јалијске 1. Умнрало је махом од шарлаха, 2 Идуће године мора се овај разред поделити на два

на Теразијама, где- у једној соби седи преко 100 ђака. 2 3. ЈП к О х ЛСКЕ зграде Мало час поменусмо како општина београдска има још много да уради за своје школске зграде. Од 16 школских зграда половина (8) општинска је својина, а половина је туђа. Од ових 7 су приватна имаовина, а једна је државна (вежбаоница). Прошлогодишњи г. изасланик за преглед београдских школа, обишао је све школске зграде и о њима дао свој суд. Он находи, да се за школу могу употребити само оне зграде, које је општина за школу правила. Све приватне су више или мање за школу неудесне. Најбоља је зграда где је смештена мушка школа код саборне цркве. За зграду у којој је смештена женска, теразијска школа, г. изасланик, вели: „Осим тога гато су обе собе за I па онда за III и IV разред с улице изложене свима сметњама за наставу — отворен је пролаз публици још кроз ходник школски и кроз двориште, кад би се онај ћумез тако смео назвати. У соби за I разред, која је по свом просгору удесна тек за четрдесеторо деце, учило се ове године 80 до 82 ученице, а тако су осем осталих незгода препуњене и остале две собе." Г. изасланик најстрожије критише овако зло стање школских зграда. Тако исто говори и о згради у којој је смештена савамалска школа. Препуњена је и теразијска мушка гакола, где у I раз. има 111, у II 86, у III 87, а у IV 62 ученика. Соба за I разред тако је препуњена, да многа деца немају места у скамијама, но стоје поред зида, или поседају по патосу поред скамија. Г. изасланик помиње, како је од самих општинара и грађана слушао речи жалбе на гаколске зграде. „Не бегае од њих ни једнога, вели он, којега би гонила радозналост да пита: какав утисак учинигае неудесни локали гаколски на мене — него ме бага они сами упућиваху на ове незгоде, уверавајући ме: да се општипа мора најозбиљскије постарати, без обзира на величину материјалних жртава, да бар у првој линији отклони све оно, 13ијске школе 6, палилулске 3, западно-врачароке 3, код оаборне шобоље и запаљења мозга. ,ел>еља. У том погледу министарство чини припреме.