Prosvetni glasnik

032 ИЗВЕШТАЈИ ШКОЛСКИХ НАДЗО ских књига. Многи ученици остадоше с тога без књига, морадоше се из неких дисцишшна задовољити оним што могаху запамтити од предавања вли морадоше се послужити узајиљеним књигама од евојих другова. Да би овој ученичкој невољи у неколико доскочио г. Станишић је о евом трошку, а, у сноразуму са општином, набавио 18 ком. Карићеве геограФИЈе Општина му пак доцније тај издатак није хтела признати. Општина је у опште елабе ревности показала у намирењу школских потреба, кад јој је такове достављао школски старешина.

АЛЕКСИНАЧКА НИЖА ГИМНАЗИЈА 17. Јуна по подне држат је испит из науЕе хришћансЕе у II раз. алексиначке ниже гимназије. Г. наставннк за овај предмет просто је прочитавао питања из књиге, коју је у руци држао, а ученици еу одговарали онако како су из књиге научили на памет. Метод је као што се види, еа свим механичан. Наставник није опажао колико се његов начин наставе разликује од рационалног начина наставе осгалих наставника истог завода. 18. Јуна био је пре подне испит из познавања човека у I раз. и из немачког језика у III разреду. Г. наставнику за познавање човека морам да признам јасност и нрактичноет у методу и тежњу да оно што преда, поетане учениковом евојином. У предавања своја узео је само тело и његове делове, а храну њене саставе и утицај на човека, изоставио је, пошто по спреми својој није природњак, а силом околноети примио ее предавања науке о познавању човека. Толико се похвално не могу изразити о наставнику за немачки језик. Просто питање како се каже ова или она реч на српски или немачки, просто превођење са српеког на немачки и обратно оних примера што их има у учебнику, без икаквог тумачења или аналисања , уини ми се метод поеве погрешан. Ученицима се на тај начин не даје потребна основа за даље учење и усавршавање. Г наставник и сам није задовољан успехом ученика, кривицу тога баца на учебник, који, као што вели приморава на просто механичко учење језика.

НИКА 0 СТАИУ СРЕДЊИХ ШКОЛА Иетога дана нре подне чињена су нропитивања у I разреду из науке хришћанеке, рачуна, немачког језика, српског језика и геогра®ије. Ученички одговори из науке хришћанске (библијске приче) бејаху по све механички. Ученик, који је из књиге учио на памет, знао је одговорити, а који то није чинио, слабо је знао казати својим речима. И из немачког језика не бејаху одговори који казују успешан метод наставе. Питања која даваше наетавник ученицима тражаху само напрегпуто памћење. Одговори пак из рачуна, геометријеког цртања и ерпског језика засведочаваху вештину, вољу и преданоет наетавника. Поглавито се то опажало на начину којим је наставник за рачун и геометр. цртање пропитивао ученике. Одговори из земљописа не могаху ме посве задовољити Но кривица је лежала до питаних ученика. Г. наеталник, који истина тек кратко време врши дужност настпвничку, ноказао је у другим разредима из иетог предмета, своју способност и умешност у предавању, која заслужује признања. 18. Јуна по подне био је испит из српске историје у III разреду; за тим пропитивање из српеког језика, немачког језика, ®изике зоологије, земљониса, рачуна и геометријског цртања. Осим наставника за немачки језик, сви наставници осталих наведених дисциплина, радом и успехом својим заелужују оне похвале и признања које сам за исте заелуге изрекао о наетавницима других завода. 19. Јуна био је пре подне испит из српсксг језика у IV разреду и из рачуна у II разреду. По нодне чињена су у IV разреду пропитивања из науке хришћанске, срнске историје, географије, хемије, минералогије, алгебре и немачког језика. Одговори из катихизиса казиваху опет механично учење на памет; из немачког језика бејаху истина бољи но у млађим разредима, но према начину одговајмња. из други дисцинлина, бејаху сразмерно најлошији. Са задовољетвом овде спомињем успех ученика из земљописа, алгебре и геометријс, хемије и минералогије. Правом и потнуно усиешном изучавању Физике и хемије у овом заводу, удила, је као и нараћин-