Prosvetni glasnik

898

у пожаревачком округу : г. Светозар БашиК, за заступиика учитеља шкоде у Петци, 11. Декембра о. г. г. Михаило БошковиК, зазастуин иса учитеља школе у Сибниди, 2. Декембра о. г. у дрноречком округу: г. Крста ЂорђевиК, за заступника учитеља шкоде у Заграђи, 16. Декембра о. г. у шабачком округу: г. Мијаило ЕриК, за засгунника учитељч шкоде у Свидеуви, 15. Декембра о. г. II Промештени су : у књажевачком округу : г. Павле ПоиовиК, учитељ III разреда 2. одедења шкоде вравске у III разред шкоде књажевачке, 7. Декембра о. г. у пиротском округу : г. Крста ЂељковиК, учитељ шкоде преображенске врањског округа, у Студену, 15. Декембра о. г. у пожаревачком округу : г-ђца Јелена. ТомиЛев а, учитељка шкоде печанске у II разред мушке школе петровачке, 10. Декембра о. г., по модби. у рудничком округу : г. Светозар Кугшић, учитељ II и III разреда шкоде гучке, чачанског округа, уЗаграђе, 16. Декембра. о. г.

у ужичком округу : г-ђца Томанија ТрајковиЛева, учнтељка III и IV разреда женске школе ужичке, у II разред исте школе 10. Декембра о. г. г-ђца Даринпа ОгњановиКева, учитељка II разреда женске школе ужичке, у III и IV разред исте школе, 10. Декембра о. г. у црноречком округу: г. Стеван ПавловиК, учитељ школе заграђске, у Дасово, 4. Декембра о. г., ио молби. у чачанском округу: г. Милош РадовановиК, учитељ школе заграђске округа рудничког, у II и III разред школе гучке, 16. Декембра о. г. у шабачком округу: г. ЈанкоЂеселиновиК , учитељ школе свилеувске, у Глоговац, 15. Декембра о. г. III Разрешени су: у крајинском округу: г. Стојан БогдановиЛ. учитељ школе у Великој Јасвкови, 10. Декембра о. г., што је напустио дужност. у пиротском округу : г. Стеван КомненовиЛ, учитељ школе студенске 14. Декембра о. г.,збогнесавесног вршењасвоје дужности.

зб 1 ^ с гх ћт о :и: МИНИСТРА НРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

I Свима средњим заводима Догађадо се већ више пута, да су приликом давања беседа поједини наставници говориди беседе којима су, често на најнеделикатнији начин, вређана осећања грађанска и којима се служило проповедању претераних екстремних идеја, противних реду државноме и друштвеноме, који је у нас законима заштићен. Ове неуредности повлачиле су за собом радњу власти, казне и премештаје, а производиле су у јавном грађанском мњењу штетне последице за школу и за јавни ауторитет школских радника. Да би се то у напредак избегло, налазим за потребно наредити: да од сад сваки насгавник који хоће где јавно да беседи, најпре своју беседу покаже своме старешинп и да је може говорити тек пошто је овај одобри. Директорима нак препоручујем, да обрате пажњу, да беседе наставничке на јавним местима не чине штету угледу

школском, и стављам им у дужност да ме о противним поступцима свога персонала одмах извештавају ради даљега рада мога. Мииисгар проовете и црквених дослова Југ. |4 овакови'к с. р.

II Свима начелствима Кметови, одборници а кашто и учитељи основних школа самовољно исписују пз школе ђаке који нису редовно свршили основну школу, или који су се тек уписади и почеди учити. И једни и други то чине сваки нод другим изговором. Кад се даном придиком учитељ : унитају, они се обично одговарају на ђаке и