Prosvetni glasnik

442

ЗАПИСНИК ГЛАВЦОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

потписанп прегледали смо слику св. Саве, коју је на позив господина министра просвете, за потребу основннх и средњих школа, израдио г Владислав Тителбах, проФесор учитељске школе, па нашли смо да се иста слика овако не може за наведене школе употребити, пошто на њој има ових недостатака : 1. Израз лица у слике не одговара оној духовној величини којом се св. Сава јавља у Историји српског народа. Ваљало би и другим расаоредом косе потаомоћи духовитије црте лица. 2. У цртежу десне руке пма аиатомских погрешака. 3. Врло је немирно пебо због многих и збијених облака, те рушн нужну мирноћу слици. 4. Нема перспекгиве у шибљу око слике св. Саве. Шибље треба да је уступило натрагидаје оставило чист под око св. Саве. Осим тога нетребада јетако де г Гаљно изведено, јер је на штету целог утиска. 5. Св. Саву ваља представити у оделу које му по чину доликује, с тога ваља изоставити горњу свеште*ничку хаљину — Фелон — а оставити само сакос, који иначе поред Фелона нема места у слици. 6. На набедренику ваља даје насликано „васкрсење", јер ово набедренику тек даје значење што га има као део одела владичанског. 7. Омофор треба да је шири 8. На јеванђељу треба да су брижљивије цртани свеци којн му красе корице. Обично се поред еванђелиста слика на еванђељу васкрсење. Држимо да би св. Сави као црквеном старешини пређе доликовала архијерејска штака ио еваиђеље. Еванђеље га карактерише само као учитеља вере, штака на иротив као црквеног старешину, коме поред управе црквом спада у дужност и наука у вери. У нрилогу се враћа писмо господина министра и слика о којој је реч. 16. Мај 1883 год. Београд. ЈЗтеван Јодороби-к. Ј1 рОТОСИНТ о Е,Л ј^ИКАНОР. ЈА. ^АЛТРОВИЋ."

Главни Просветни Савет усвајајући тај извештај, одлучио је: Да се слика св. Саве таква какиа је не може употребити за школе. IV Ст. Д. ПоиовиИ у име нарочитог одбора, реФерује: 1. Да је Матија Златичани, учитељ грљишки, доиста служио 11 годипа у Подгорици, а '•> година у Скадру, но да у ресултату нема оцену добру; с тога не би му се могле уважити тражене године службе, докле не добнје у општем ресултату оцену Ћ добар а .

Но Просветни Савет из разлога што молилац као дугогодишњи учитељ у Скадру и Подгорици има доиста заслуга за српску мисао, што се тога ради излагао пајвећим опасностима, што је већ у годинама, а оптерећен великом нородицом, а најзад и с тога што по уверењу једнога члана показује доста воље за рад, али нема потребне спреме, одлучио је: Да се М. Златичанину признаду свих 20 година учитељске скужбе проведене у Скадру и Подгорици. 2. Да је Доситије ОбрадовиИ, учитељ сарановачки, служио 2 године и - месеца као учитељ у Поречком манастиру, но да за то нема уверења, једино што се иозива да то посведочп г. арх. Н. Дучић- Одбор предлаже да се г. Доситију уваже годпне службе. проведене у Поречком манастиру, ако г. арх. Н. Дучић потврди да је толико тамо био. Арх. Н Дучић изјављује, да је г. Обрадовић доиста био учитељ у Поречком манастиру, да се за све време добро владао и понашао, да је отуда морао нрећи овамо услед неких прилика које пису од њега зависиле. После овога Просветни је Савет усвојио предлог нарочитог одбора. 3. За Стевана Милинковипа, учитеља прнчиновачког, реФерује, да му уверења о ироведеним годинама службе нису потврђена вишом влашћу, с тога одбор предлаже да се г. Милипковићу не уваже годпне службе докле не поднрсе уверења потврђена вишом школском или црквеном влашћу. Прима се. V Драгољуб ЈовановиК, ирочитао је овај свој реФерат о књизи „Српска земља" *) За тим је Стев. Д. ПоиовиК почео да чита реферат М. С. Милојеви&а о истој књизи. Но пошто је реФерат г. Милојевића врло велик, то није сав прочитан на овом састанку, но је остављен да се иродужи на другом састанку.

С овим је састанак закључен.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК №Х1Х 20. Маја 1883. у Београду Били су: председник Д. Нешић ; потпредседник : Ј. Пецић; редовни чланови : Лз. Клерић, Драг. Јовановић, др. А. Стевановић; ванредни чланови : Јов. Ђорђевић, Драг. Плајел, Б. Тодороаић, П. Никетић. Од нарочито позватих дошли су: Јевта Ђорђевиђ, М. Михаиловић и Срета Стојковић. Привремени пословођа др. Ник. Ј. Петровић. I Прочитан је и потписан записник 167. ванредног састанка. *) Овај ке са реФврат штампати доцније, кад се ова отвар реши. Ур.