Prosvetni glasnik

120

РАСПИСИ Г. МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ

Свима начелништвима окружним и управи вароши Веограда и Мајданпека. По члану 37. закона о основним школама наређено је одборима школским да пазе да деда која почну шКоловати се, остану у школи кроз цело вреае Овим законом прописано за школовање и да се под изговором премештаја у друге школе не извлаче из дужности школо-вања. Да би се наређење тога законског члана што тачније извршивало наређујем : 1. Учитељ, односно управитељ оне школе, у коју се досели ђак из друге које школе, дужан је одмах о томе известити одбор своје школе, а ђака приновити у своме списку и даље водити рачун о његовом посећавању школе. 2. Одбор те школе, у коју се доеелио ђак, дужан је одмах званичним путем известити о томе одбор оне школе, из које је дошао досељини ђак. 3. Одбор оне школе, из које се ђак одсели, ако за кратко време не добије извештај да је тај одсељени ђак где год наставио учење, стараће се да пронађе куда је тај ђак отишао и чинити даље кораке преко власти да се исти принуди да школовање насгави и доврши по пропису законском. 4. Управитељи, односно учитељи бележиће у својим извештајима случајеве, кад се за ког одсељеног ученика није могло сазнати где је. Начелништво — управа — ће предати по један комад овог расписа свима одборима школским с препоруком, да тачно по њему поступају и они И учитељи. ПБр. 11.400 18. Октобра 1884. год. у Београду.

Свима начелииштвима и управама вароши Београда и Шајданпека. Ирошле школске године у многим сеоским основним школама није било четвртог разреда. Негде су школски одбори ускраћивали отварање IV разреда под разним изговорима а иајвише због тескобних учионица и недовољног броја ђака за тај разред. Но било је и случајева где су и учитељи радили збиљски на томе да не бу.тд истог

разреда. У томе су пак успели склонити на неким местима и школске одборе да им таке поступке потврде. Ово је дало повода и кажњивању учитеља за противзакону радњу у том погледу. Да се не би и ове године учитељи основних школа дали завести на таке странпутице препоручује се ово: 1. У свима основним школама ове године морају се отворити и четврти разреди; 2. Сваки учитељ биће строго кажњен, ако се докаже да његовом кривицом није отворен ове школске године четврти разред. 3. На случај да се који одбор школски усуди решавати да не буде IV разреда, учитељи су дужни то одмах јавити министарству просвете и црквених иослова, јер им доцнија правдања неће вредети. Начелништво — управа — ће овај распис саопштити свима учитељима и учитељицама основних школа на потпис, предавшп свакој школи по један штампан раснис на чување. ПБр. 11.401. 18. Октобра 1884. год. у Београду.

Свима нанелништвима и управи вароши Београда и Шајданпека. Дешавају се случаји да одбори школски извињавају сами изостанке ученичке од школе, или списак имена родитеља и старалаца деце која неуредно посећавају школу шиљу општинском суду, те овај позива родитеље и стараоце и испитује за узроке неуредном посећавању школе од стране њихове деце, и тако се осујећава намера закона о основним школама да се неуредности у посећавању школе што брже стане на пут. Осим тога такав поступак и од стране школских одбора и од стране општинеких судова и противан је члану 38. закона о основним школама, у коме је јасно наређено да изостанке ђачке од школе извињавају учитељи, и да учитељи оцењују узроке, који се за оправдање изостанка наведу, и према томе изостанке извињавају или не извињавају. Да би се наређење тога чл. закона тачније и свуда на један начин врпшло, наређујем :