Prosvetni glasnik

РАСИИСИ Г. МПНИСТРА ПРОСВЕТЕ

121

1. Чим које дете изостане од школе, учитељ је дужан јавити старешини, родитељима или сгараоцила дотичног детета и иозвати их да оиравдају изостанак детињи. Ако родитељи или стараоци детињи докажу узрок довољан за оправдање изостанка, учитељ ће изостанак извкнити. Ако узрок за извињење не буде довољан, учитељ изостаике неће извинити. Ако родитељи или стараоци не хтедну ни доћн да изостанке оправдају, изостанци ће се сматрати за неизвињене. Учитељи, односно унравитељи. ће ношто учине како је наређено под 1. подносити школском одбору списак имена оне деце која не долазе уредно у школу, као што је наређено чл. 89. закона о основним школама и расписом ПБр. 10.729 од 10 овог месеца. 3. Одбори школски према онагсом акту учитељевом дужни су по пропису чл. 39. закона о основним школама изрећи казну над родитељима и стараоцима деце, чији изостанци нису изввњени, о чему одлуку дужан је председник школског одбора тачно извршити. Начелништво — управа — ће од ове наредбе доставити по један ексемплар свакој школи с препоруком да се по њој управљају и учитељи и шкодски одбори. ПБр. 11.932. 20. Октобра 1884. год. У Београду.

Свима начелништвима и управама вароши Воограда и Шајдашхека Пошто досад није ни законом ни наредбом каквом одређено колико година може ђак основне пгколе учити један исти разред< то је Главни Про-

Записник Главног СДСТАНАК ССХ1 1. Фебруара 1884. у Београду Били су : потпредоедник Ј. Педић ; реФеренат за основну наставу Ст. Д. Поповић; редовни чланови: Др, В. Бакић, Драг. К. Јованоиић, Др. А. СтеФановић; ванредни чланови : Љубомир Ковачевић, Јован Ђорђевић, Ђ. Козарац, Бор. Тодоровић, Дим. Јовановић и Петар Никетић Пословођа Жив. П. Симић.

светни Савет, упитан за мишљење, одлучио и ја сам ту одлуку усвојио, да се у томе погледу поступа овако: Ђак основне школе може учити три године само први, или еамо други разред, а остале разреде може учити само по две године. То значи : 1. Ако ђак учи први разред три године па пређе у старији разред, онда сваки разред даље може учити но две године. Али ако би у којем год разреду даље учио две године, па не би могао прећи у старији разред, отпустиће се из школе. 2. Ако ђак учи ирви разред једну или две године па нређе у други разред, онда други разред може учити три године. Ако и иосле те три године не може да пређе у старији разред, отнустиће се из школе. Или ако који год разред после другог буде учио две године, па не могао прећи у старији разред отпустиће се из школе. Ова наредба вредџ и за садање ученике којп из раније понављају разреде, али ће се на њих нрименити тек после главног годишњег испита, који школски надзорник учини, и он ће својом руком забележити у дотичном записнику, који ће се ученици отпустити као неспособни за даље учење. Међу тим ова наредба тиче се само оних ученика који редовно и уредно то време проведу у школи, а не оних који чешће на дуже или краће време напуштају школу или је врло неуредно посећавају. Управа ће наредити да учигељи односно управитељи основних школа ову наредбу тачно препишу, чувају је у књизи наредаба и по њој се управљају. ПБр. 11.408. 22. Октобра 1884 год., У Београду.

Просветног Савета I Прочатан је заиисник 210. састанка. Примљен је и потписан. II Прочитано је писмо г. миниетра иросвете и црквених иослова од 28. Јануара, ПБр. 869. у 10