Prosvetni glasnik

СТАЊЕ 0СН0В1ШХ ШКОЛА У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ НА КРАЈУ ШКОДСКЕ 1 88 4-8 5. ГОДИНЕ

тако исто и књиге и све друге нотребе школ ске бесплатно. По свима учитељским пткодама да се заведе још и четврти разред. Еако су сада у најновије време, преустројене учитељске школе, и показале врдо сјајее резултате у односу на физичко , умно и морално васпитање потоњих учитеља, то конгрес предлаже да се у отпочетом правцу рад и даље настави". Што се тиче занатлијске наставе у учитељским школама, ово је оддучено: „Добро би било да је управитељ сваке вежбаонице која постоји уз учитељске школе врло добро познат с методом. Ђаци учитељских школа треба да се вежбају што се тиче практичне стране, у вежбаоници (есо1е аппехе) која ће се одсад звати школа за апликацију". Колико ће у њој бити разреда, то треба, ставити окрузима да они удесе према својој потреби. Сваки ђак учитељске школе, докле се год буде бавио у учитељској школи, треба да се у вежбаоници упути у занатима колико је нужно. — Управитељ вежбаонице треба да ужива све оне користи које имају п наставници учитељске школе и његова плата треба да је равна с платом највише плаћених учитеља у округу. Вежбаопицом треба да управља управитељ који има сведоџбу више и педагошке спреме и да је којом школом најмање 5 година самостално управљао. —' Одбор за исиитивање таквих кандидата треба да се састији из обласног (покрајинског) надзорника и из што

1 07

више чланова који су били или су и сада учитељи основних школа. Сваки управитељ коме нема још 30 година треба да има сведоџбу учитељске (педагошке) способности, ако је рад да добије уираву над више-разредном школом." Кад је дошло пред конгрес на дневни ред друго питање о платама учитељским, сви су се говорпицц изјаснили за укидање досадањег додатка који се даје сваком учитељу различно према броју ученика који уредно школу походе и сви су тражили да се у платама не прави никаква разлика између учитеља и учитељица, за то што се законом тражи подједнак успех и од једних и оддругих и што и једни и други сносе у том погледу подједнаку одговорност. Према томе конгрес је одлучио да има свега пет повишица у платама учитељским и да ее исте дају после сваке навршене четврте године службе. И тако би се учитељска плата имала овако уредити: почетна нлата 1300 дин., па онда 1500, 1800, 2100 н најпосле 2400 дин. и поред тога новчана накнада за стан, према величини места у коме је школа. Осим тога одлучио је конгрес неке нремије за оне који достигну добре резултате у настави (по 100 и 50 дин. на годину). Уређено је и нитање учитељских заступника. Питање о пепзији учитељској није се имало када решити, него је одложено за други конгрес.

СТАЊЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА .У ЈСраљевили Србкји на крају школске 1884—85 године

По извештајпма школских надзорнпка доносимо овде податке о основним школама; јер потпуна слика стања напшх основЛх школа моћиће се израдити тек доцније, пошто буду прикупљени детаљнп извештаји о свакој школи.

Како је по закону о учитељским нлатама потребно да сваки наставник основних школа добије оцену, то се ради прегледа основних школа већ од 1881. године одређује и већпброј школских надзорника.

14*