Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА

За овим је Савет одлучио: I. да се учиее измене у иримљеиом програму из познавања и неголања човечијег тела, по предлогу г. д-ра Ватута; и , II. да се прилљени програм заосновне школе у Савету штампа и разда свима чланошша Савета, иа за тим да се позоие Савет на састапак ради другог читања и ревизнје прпмљенога програма, како би се на тај начин деФинитивно довршио програм за нижу основну школу. С овим је свршен овај састанак.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 487-ми 1. јула 1891. год., у Београду. Били су: председник, Стојан Марковић ; редовни чланови : др. Мил. Јовановић-Батут, Стев. Ловчевић ; ва нредни чланови : Жив. Живановић, др. Павле Поповић, Љуб. Јовановић, Ур. Благојевић и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Ирочиган је и примљен записннк нрошлога састанка. II. Црочитапо је писмо г. министра просвете и дркв. посдова од 15. пр. мес., ПБр. 8174, којим се шаље Савету на оцену књиасица »Два војника", преведеиа с руског од г-ђе Живане Милићевићке. Савет је одлучно: да се за оцену ове књнжице умоли г. Жив. Живановић. III. Нрочитано је пнсмо г. минпстра просвете и цркв. послова од 23. нр. мес., НВр. 8305, којим се шаље Савету на оцену молба г. Хермана Зпмањна, који се нуди да израђује гипсане моделе, потребне за предавање цртања у средг&им школама. Савет је одлучио: да с^ за оцену поднесеннх примерака умоле г. г. М. Валтровић и 'Б. Крстић. IV. Прочитапо је седам писама г. министра просв. и цркв. послова, ПБр. 8346, 8481, 8502, 8503, 8504, 8719 и 8720, којима се пита Савет за мњење о квалнФикацији г. г. 'Б. Милентијевића, Нантелије М. Сарића, Милаиа Д. Дукића, Јанка .1укића, Љубомира М. СтеФановића, Михапла Гавриловића и Л.уке Јевремовића, који су свршилп философски Факултет Велике Школе и моле за место предавача у средњим школама. прооветни 1'ласник 1891.

осветиог савета 457 Савет је прегледао молбе и сведоџбе овпх кандидата, па је одлучио: I. да г. г. Ђорђе Мелевтијевић, Пантелија М. Сарић, Милан Д. Дукић и Љубомир М. СтеФаповић, којн су свршили природно-математички одсек философског Факултета, имају прописне квалиФикације за предаваче у средњим школама, и то за групу природно-математичких. наука. II. да г. г. Јанко Л .укић, Миханло Гаврнловић и Лука Јевремовић, који су свршили историскофилолошки одсек фплософског Факултета Велике Школе, имају пропнсне квалиФикације за нредаваче у средњнм школама, и то за груну историско -Филолошких наука. V. Преш.1о се на друго читање програма за основне школе. У програму су учиаене некоје незнатне измене и одвојен је матерпјал, који ће се изучавати у подељеним а којп у неподељеним школама. Читање програма није се могло довршити на овоме састанку, те је Савет одлучио: да се држн једна ванредна седница 3. ов. мес., у којој ће се довршити друго читање програма за основне школе. С овим је свршен овај састанак.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 488-ми 3. јула 1891. год., у Београду. Би.ш оу: иредседник, Стојан Марковић ; редовни чланови: Ж. Поповић, Ст, Ловчевић ; ванредни чланови : Ж. Живановић, др. Павле Поповић, Љуб. Јовановић, М, Шљивић, Мих. Јовић, М. Велицки, Ур. Благојевић и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је н примљен записпик ирошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. министра нросвете и иркв. послова од 1. ов. мес., ПБр. 8721., којим се иита Савет за мишљење о квалиФпкацији г. Јована Станојевића, свршеаог ученика природио-математпчког одсека философског Факултета Велике Школе. Савет је прегледао сведоџбу овога кандидата, и после дуже дебате одлучио је: да се г. Станојевићу може признатп квалпфикација за предавача у средњим школама, и то за природно-математнчку груиу наука, али како се оцене овога кандидата у I. год. Вел. Школе не слажу с ирописом чл. 19. „школскога законика" за ученике Вел. Школе, од 68