Prosvetni glasnik

532

Француска је револуција епохалан догађај, поред њезиних резултата, и с тога, ! што идеје, које је она изнела на дневни ред, нису само идеје намењене моментаној потреби друштва, него ће за дуго бити покретач у животу човечанства, за дуго ће бити предмет одушевљења племенитих срдаца и умова. И с тога, што многе идеје Француске револуције премашаху потребу времена, није ни успела у целокупности. Сувремени развитак друштва није био спреман да прими и разуме многе идеје Француске револуције, и оне су остале будућности, да их она реши. Ми бисмо могли завршити ову паралелу француске и енглеске револуције речима Хетнеровим, којима је славно дело 1 ) завршио: «Б1е Кеуо1иИоп зсћеМеНе; 81е пшаз^е всћеИегп. Аћег 81е ћа1; с!ег Хикип! 5 !; АиГдаћеп §ез1;еШ;, ап Легеп ћ/Обипд сће ОезсћЈсМе ипаћ1аз8% 1"ог1;агће11;е1; ипс1 уогаиз81сћШсћ посћ у!е1е Јаћгћипс1ег1;е катрГеп ишЈ агћећеп \У1ГС1.»

ИСТОРИЈА ВИЗАНТИЈЕ од ЦАРА ЈОВАНА КАНТАКУЗИНА ИЗВЕО Димитрије Алексијевик Звава византијоког двора која ое овде помиву. Десиот. Звање првога реда, а значило је готово што и вдадалац, због чега су и неки независни владаоци, као срискн и бугарсш:, воделн поситн ову титулу. Обично пак овим звањем, које није било скопчано нп са каквпм дужностима, били су одликовани синови II браћа владаочева, а доцније и други заслужни државници. ПараЛимомен. Настојнпк одељења за снавање у царскоме двору и заиоведник дворске страже. Спавао је у ссби до цареве и уживао у двору највеће новерење. ЈВелики доместик. Звање четвртог реда, а дужносг му је била да носи цару сабљу, да му придржава коња и да врши подобне ситне церемоније. У рату је био врховни зановедник сувоземне сиде. Велики логотет. Један од највиших чиновника. Као државни канцедар, расподагао је хрисо') НеКпег, 8. -595.

вуљама и царским повељама; бринуо се о царској архиви и о државним приходима и расходима. Паниаерсеваст. Ово је звање завео Алексије Комнин, а бидо је веће од звања протовестијара, великог доместика и ведикога дуке. Протовестијар је пре Михаила Падеодога био раван ћесару, а после је спао на званичника VI-ог реда. Дужност му је била да чува п надгдеда царску робу. Велики друнгаријс. Тисућник илн дааашњи пуковник, Велики етеријарх. Друг и помоћник протовестијарев. Као особита његова дужност била је, да се стара око бегунана страних земаља. Протост(р)атор. Звање осмога реда. Нредводидац пеког деда војске, која је у рату игала пред војском, налик на данашње коморџије. У одсуству веднког доместика протостратор га је застуидо у свима дужностима. Велики иааије. Највиши судија. У ратно време често је, као и остали виши чпповиици, иредводио војску. Велики дука. Заповедннк морске сиде. Адмирад. Звање осмога реда. Контоставло. Вођ најамничке војске, звање десетога реда. Протосеваст. Почасно звање без икаквих дужности у двору. Ћесар. Звање трећега реда. Претор. Судија, звање 26-ог реда.

Каига I. У првој половини XIV. века седео је на византиском престолу Андр^ник старији, син императора Михаила Палеолога. Овај Андропик јако је водео свог унука Махаида, а напрогив веома мрзио унука од старпјег сина, Апдроника млађег, па је све и сва употребпо да омрзнутог Андроника пскључп из наследства престола, што на послетку и учини. Алп ова неправда нрибави Андронику млађем, осим поиударности, још и најодличније државнике на двору византијском, те се између оба Андроппка заподене љута и крвава распра око престола. (У уводу, гд. 1., 2.-6.). Кад запетост у Византији беше у јеку и кад се Апдроник мдађн — поплашен за живот свој договараше са Јованом Кантакузином,великим доместиком: куда би било стратигијски најзгодније да одбегну, дође Андронику старијем посланнк од његовог зета од ћерке, Симониде, српскога краља