Prosvetni glasnik

службени део

467

чине невеште оваквпм наредбама министарства, те ове остану празне речи. Да се ово у будуће не би више дешавало, препоручујем Вам да озбиљно настанете, да се како ова тако и свака друга наредба ове врсте тачно извршује, за што ћу у првом реду Вас чинити одговорним. Једаниут мора престати то, да се извршење наредаба виших власти оставља доброј вољи оних, којима се што наређује, II да се радња државних вдасти често своди на году преписку. Примите, господине начедниче, уверење о мојем оддичном поштовању. ПБр. 9671. 9. јуда 1893. год. у Београду. Председиик Министарског Оавета, министар иросвете и црквених иослова, уЗ ,-р у ^окић с. р.

Отарешинама свију средвих школа. Поводом представке некодицине старешина средњих шкода, да је рок, одређен тач. 2 мојега расписа од 9. пр. мес., ПБр. 7932., с обзиром на обим посда око ученичког уписивања сувише кратак, нашао сам се побуђен наредити, да место 20. августа, буде дан 25. истог месеца крајњи рок за саопштавање података, означених у тач. 2. под а, б и в мојега напред поменутог расписа. Извршење ове моје наредбе могди бисте себи одакшати тиме, кад бпсте што раније предузеди уписивање ученика у новој шкодској години, и кад бисте још пре 16. августа подесним начином објавиди тачно дане, у које ће се уписивање вршити, напоменувши и то, да ће се додније, т. ј. до краја августа, примити само они ученици, који поднесу довољне доказе о томе, да нису на време могди стићи за упис. Ово Вам се саопштава ради знања и управПБр. 10683. 10. јуда 1893. год. у Београду. Председпик Министарског Савета, министар иросвете и црквених иослова, докић с. р.

Свима окружним начелствима и градским управама Београда и Ниша. Распоред наставника основних шкода за нову шкодску годину свршен је и шаље се на извршење нојединим начедствима — управама. Извештава јући о овоме то начедство — управу — препоручујем му — јој — да одмах најкраћим путем саопштп све акте, који се тичу премештаја учитеља основннх шкода, дотнчним лицима и да их упути на нова опредељења. Никакве представке и модбе поједнних наставника, школских одбора и шкодскнх општина, којима би ее ишло на то, да се учитељски распоред ма у чему измени, неће се узимати у обзир. Спрам овога начелство ће управа ће — сматрати акте о учитељским премештајима као хитне и одмах их извршпватп, како би наставници основних школа, који су из једнога места у друI о премештени, моглп на време стићи на своја опредељења и отпочети свој редовни иосао. ПБр. 12413. 12. августа 1893. год. у Београду. Председнж Министарског Савета, министар иросвете и црквених иослова, ^д-р докић с. р.

Ректору Вел. Школе, старешинама свију средаих школа, управама Народног Позоришта и државне штампарије, свима духовним судовима и библиотекару Народне Библиотеке. Највишим решењем од 1. августа о. г- овдашћен је министар народне привреде, да може, по указаној потреби а на основу посдедњег одељка чдана 5. закона о пенсионом Фонду за удовице и децу умрдих чиновника, повисити проценат редовних удога за пенсиони фонд удовица и деце умрлих чиновника од 4°| 0 на 6°| 0 с тим, да се овај редовни повишени процеиат наплаћује од 1. августа до 31. децембра ове 1893. године. Према овом највишем решењу и поменутом чдану министар народне привреде наредио јеУправи Фондова, да она од свих чиновника узима повишени проценат за речене месеце. Снрам горњега ће се од сада од свих чиновника тога надлештва нандаћивати повишени