Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

цроценат за речене месеце и слати Управи Фон> дова. ПБр. 13206. 24. августа 1893. год. у Београду. Председни к Министарског Оавета, миџистар аросвете и црквених иослова, Д-р Докић с. р.

Старешинама овију средвих школа. Нашао сам за иотребно пзмепити „ Наредбу министра иросвете и цркв. аослова о хонорарима у средњим школама", прописану 25. септ. 1886. год., ПБр. 9775., (в. Просв. Зборник, стр. 564.) п наредити, да се свима хонорарним наставницпма средњих школа овако рачуна хонорар : 1. За предавање научних аредмега п туђцх језика месечно по десет динара од сваког недељпог часа. 2. За предавање науке хришКанске месечно по осам динара од сваког недељног чаеа. 3. За предавање вештина месечно по шест динара од сваког недељног часа. Хонорар се пак неКе издавати : а) за време заковом прописаног великог школског одмора, и б) ако хонорарни наставник, из којег било разлога, дуже од месец дана не буде могао долазити на своју дужност. Ова наредба вреди од 1. сеитембра ове год. ПБр. 13848. 27. августа 1893. год. у Београду. Лрвдседник Мииисшрског Савета, министар иросвете и црквених иослова, Д-р Докић С. Р.

Директорима свију гимказија, нижих и виших. Док ма Главни Просвегни Савет не саопшги своје мишљење о наставном плану, којим би се створнда стална основа за наставу у нашим средњим школама, нашао сам за потребно из обустављенога наставнога плана од 7. јан. о. г. ПБр. 295. унети ове привремене измене у наставни план за гимназије од 1888, који је према мојем распису од 14. маја ове године, ПБр. 6636., по ново ступио у живот: 1. У I. и II. рачреду неће се више учити моралне аоуке, као што је то било наређено и наредбом овог мпнистарства од 7. јан. ове год., ПБр., 295. Од часова, који су били намењени моралним поукама у I и II р., даће се по један час у I. р.: сраском језику и рачуну, а у II. р.: сраском језику и географији. 2. Овогодпшњи ученицп III. р., који су прошле шк. год. ио наставном плану од 7. јануара о. г., ПБр. 295-, у II. р: учили немачки језик, наставиће и даље учити тај језик. Ово се тиче и оних ученика, којп су пре завођења поменЈтог наставног плана билн учили Францускн језик, па су га прошле шк год. морали заменити немачким. У II. р. ће се такође учиги само немачки језик, као што је то паређено актом овога министарства од 7. јан. ове год., ПБр. 295. У разредима од IV. па на више учиће ученици и даље оне живе јези:;е, које су и до сада учили. Ви ћеге ово саопштптп подручним Вам наставницима, а тако псто објавити н учепицима рали знања и управљања. ПБр. 14374. 1. септем. 1893. год. у Београду. Председиик Мшшстарског Савета, министар иросвете и црквених аослова, Д-р Докић С. Р.