Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

149

п Прочптано је ппсмо г. миннстра просвете и цркв послова, од 19 овог мес. ПБр. 1127., којпм се шаљу Савету на одену докумептп г. д-ра Петра Вукпћенпћа, с питањем, да лп г. Вукићевпћ има, прописну квалиФикацију за нредавача у средњим школама. Савет је разгледао молиочеве документе и одлучпо: да г. Вукићевић има прописну квзлификацију за предавача у средњим школама, и то за групу наука природно-математичких. С овим је свршен овај ванредни састанак.

САСТАНАК 614-ти 25. јануара. 1895. год. у Београду. Бплп су: председппк, Свет. Вуловић; чланови : д-р. Војислав Бакић, д .р. Мил. ЈовановићБатут, д-р Богдан Гавриловић, Стеван Довчевић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јосић, архимандрит Фирмилијан и Стеван Давидовић, Пословођ, Мил. Марковић. I Прочитан је и примљен записннк прошлога састанка. П Прочитано је пнсмо 1. министра просвете и цркв. послова, од 23. ов. мес., ПБр. 1349., којим се шаље Савету на оцену књига: „Немачка граматика" од Ст. Предића, којп моли да се ово његово дело п даље може унотребити као школски уџбеник. Савет је одлучио : да се, с погледом на пређашњу одлуку на ванредној седници донесеној о школскнм уџбеиицима, ова књига може задржатн као аривремени уџбеник. Ш Прочитано је пнсмо г. министра просвете и цркв. послова, од 25 ов. мес., ПБр, 1430-, којим се шаље Савету на оцену књига (лнст): „Ласта", уређивач г. Мил. Марковпћ, који моли да се ова књига откупи н употреби за поклањање учепицима основнпх школа. Савет је одлучпо : да се ово дело може примити за оно за што је понуђепо. IV Прочитана су писма г. министра просвеге и цркв. послова, од 21. ов. мес-, н то : ПРОСВЕТНИ ГДАСНИЕ 1895.

1. ПБр. 1117., којим се шаље Савету на оцену молба г-ђице Јелене Радовићеве, учит., која моли да јој се неке године учитељ. прнвремене службе урачунају у сталне ; 2. ПБр. 574., молба г-ђе Јелене Шумкарца, учпт., која моли да јој се једна година прпвремене учптељске службе урачуна у сталну; и 3. ПБр. 1050., молба г-ђе Василпје Арнаутовићке, учит., која молп да јој се неке годпне привремене учит. службе урачунају у сталне. Савет је одлучпо: да се умоли г. Јевр. А. Илић, проФ., да о овпм молбама Савету реФерује. V Орочитано је писмо г. Ст. Сремца, проФ., којим извештава Савет да се не може примити прегледа књиге „Историје онште" од Стев. Л.овчевића. Савет је одлучио: пошто већ обе гпмн. колегпје (I и П беогр. гпмн.) имају мпшљења о номенутом делу, то се неће на место г. Сремца одређиватп други реФерент, већ ће се сачекати мишљење г. Дим. С Јовановићз, и онда ће Савет о овом делу донети своју одлуку. VI Прочитани су реФерати г. г. Пере Ђорђевића и Момчила Иванића о књизи: „Српска чпганка" од Ср. Пашпћа и Милана Шевића. РеФерат г. Ђорђевића гласп: Главном Просветном Савету. На питање Гл. Просв- Савета, достављено ми ппсмом од 18. пр. м., СБр. 97., да ли се „Сриска читанка" за I и П р. ср. школа," 1 ) коју су израдили Ср. ПашиЛ и М. ШевиЛ, може примити за школску књигу, — част ми је одговорити овим својим пзвештајем. I. Да би се боље разумело п оно, што је у овој књпзи достојно хвале, и оно, што не може остатп без приговора, биће потребно да јој у главном прикажем садржај. А да се оцени каквоћа које школске чптанке, често је довољно видетн и само који су чланцп и којих писаца у њу унесени. Бројем доста богат избор чланака (преко 150) у овој „С. Читанци" распоређен је у ових 14 оде*) Срнска Читанка за средње школе. Књига прва. За I и II разред. Саставили Сретеп ПашиА, директор иараћинске ниже гимназије и Милап ШевиИ, нроФесор I београдске гимназнје. У Веограду. Државна Штампарија Враљевине Србије. 1894. Накладом књижарнице Велимира Валожића. Дена 1*60 дин. — Мања 8°, страна XV и 189.

20