Prosvetni glasnik

168

РАДЊА ГЛАВНОГА

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

мора законе научити, као што се у каквом законику уче нараграФП. Истпдање закопа у оној мери оделптн од текста и са онако крупним словима, може ученнке побудитц па учеље на изуст. На послетку имам прнметити н то, да се г. Зделар не држц једннх речи. Усвојио је реч „стамена" на стр. 8. и 27., а на стр. 4. у § 3. п на стр. 130. прп дну, употребпо је реч, „чврста". На стр. 104. електрине су му једнородне и разнородне, а на стр. 106., једнонмене и разноимене. За еластичну куглу, кад удари управно па непомпчан зид, стоји на стр. 69., да се враћа у сунротном правцу, а за светлост на стр. 150., да се одбија у истом правду натраг. Завршујући овај реФерат имам напоменути, да су ове ногрешке н нетачности у г. Зделаровој фпзнцл произашле отуда: 1. што је г. Зделар хтео Басмутову Физику удеситн за паше школе, пајемного што шта нзостављао, а тиме је на многнм местима и саму ствар осакатио; 2. што је на некпм местпма погрешно превео п 3. што је неке нетачности орнгннала н г. Зделар усвојио. Мншљења сам да ову Физику не треба примитп за уџбеник у нашим средњим школама, док се не преради и не поправи. 31. децембра 1894. год. У Крушевцу. Св. Атанацковић с. г. Савет је одлучио: да се ово дело не може прпмити за оно за што је понуђено. Г. Атанацковнћу, као реФеренту, одређен је хонорар у педесет (50) дннара.

V Г. Јевр. А. Илпћ, редовнн члан Савета, реФерује усмено о овим молбама учитељскпм: 1., О молбн Ђорђа Катаннћа, учит., који је молно да му се неке године учитељ., службе, које је провео као учигељ у Ст Србпји, уваже. Савет је одлучио: да се г. Катаннћу може уважитп молба. 2., О молби г-ђнце Анђелије Снајнћиве, учпт., која је молила да јој се неке године заступпичке учпт. службе урачунају у сталне. Савет је одлучио: да се г-ђнци Стајићевој може уважити молба. 3 , О молби г. Јевте Ђукића, учит., којн је молно да му се уваже године учптељ. службе, које је провео као учитељ у Боснп. Савет је одлучио: да се г. Ђукићу не може уважити молба. 4., О молби г. Димитрија Михајловића, учит., који је молио да му се уваже године учитељске службе, које је провео као учитељ вап Србије Савет је одлучио: да се г. Михајловићу не може уважити молба. 5., 0 молби г-ђице Милеве Поиовнћеве, учит., која је молнла да јој се неке године заступничке учптељ. службе урачунају у прнвремене. Савет је одлучно : да јој се могу уважити 6 месеца заступничке службе у привремене године службе. С овнм је свршеи овај састанак.

Ш К 0 л с к н

ИЗВЕШТАЈИ изасланика на испитима зрелости и надзорника средњих школа у 1893 4 шк. години VII. Извештај г. профеоора ХорЗја Станојевн$а о крушевачкој гимназији и алексиначкој нижој гимназији. Госа. Министру иросвете и иркв. аослова. Као нзасланпк г. Мппистра просвете за испите зрелости при крушевачкој гимпазији н као над-

Л Е Т 0 П И С зорник алекснначке нпже гимназпје за ову годпну, част ми је подпетп следећи извештај: Испптп зрелостп почети су 1. јула тек. год. п пзвршенн су по Правнлима о полагању испита зрелости. У току ппсмених испнта, испитни је одбор констатовао, да су се два кандпдата недопуштеним путем служпла преппспма туђпх задатака, услед чега пх је одбор као незреле одбио од полагања иснпта на годпну дана. О свему томе као п о резултату тога иснита, г. Минпстар је пзвештен парочптпм извештајем од стране г. директора те гпмназије.