Prosvetni glasnik

60 2 ОДЕНВ

нелосредну близину помијара и канала, упућујући и родитеље и омладину, да се клоне таквих стаиова. Чист ваздух је неопходно потребан за здравље и телесни развитак иаш, те је томе посвећен други одељак ове књиге. Ту се гонори о значају чистога ваздуха за наше тело, о утицају шумскога, приморскога и острвскога ваздуха на здравље и утицају ваздуха на културни напредак људски. У трећем одељку говори се о млеку као храни, коју човек, после ваздуха, прво у животу добије, и којом се и касније у животу врло често и врло радо служи. Посебице се говорн о саставу млека и разним одликама његовнм, према врсти и годинама старости домаћих жпвотиња, чије се млеко у храњењу уиотребљава, — истичући одлике доброга н здравога млека. Услед велике потрошње млека и производа од млека несавесни људи, нарочито но већим градовима, додају млеку разпе, много пута шкодљиве ствари, да би само што више добили за своје производе. Овде се говори о свима тим злоуиотребама, и указује се на средства, којима се могу најлакше и најноузданије оне открити и у интересу здравља избећи. Један део овога одељка посвећен је ширењу заразних болести нарочито јектике иомоћу нездравога млека, и ту се нзносе упуства, шта ваља чинити, те да се могућне несреће избегну. На четвртоме месту говори се о разним нашггцима, који се у животу тако често употребљавају, а о чијем се саставу и утицају на живот и здравље тако мало зна. Нисац се нарочито задржава на разним наркотичним средствима, која се посведневно у грдним количинама троше, без оправ-

II НГИКЛЗИ

дане нотребе; говори о њихову састПву н њихову штетноме утицају на човека, указујући нарочито иа: стрихнин, онијум, каФеин и никотин, којима се свакога дана постепено трујемо. Зачинн се такођер свакога дана унотребљавају уз разна јела и пића, п већ смо се толико на њих навикли, да су нам постали као нека редовна потреба. Пети одељак ове књиге њима је посвећен. Ту се говори нрво о њнхову саставу и утицају на тело човечје, о чему махом мало знамо; па се после указује на многе злоупотребе, које или мп сами чинимо. непаметном и неумереном употребом зачина, или то раде несавесни продавци, додајући им разие, д(јста пута и здрављу штете примесе, што се нарочито чини с бибером, ванилом, циметом, каранФилићем. У последњем одељку се говори о кварењу јестива, о узроцима брзога кварења и начину да се јестива што дуже сачувају за употребу. Ова књнга није н без својих осетних мана: језик којим је написана није добар; штамиана јс латииицом, и ако је поглавито намењена оним крајевима, у којима се служе ћирилицом; на два три места, истина у завршецима одељака, дотичу се ствари, које се не тичу ни омладине ни родитеља, којима су ноуке намењене; у нојединим иоглављима нема сређености и потиуности. Али и поред тога она ће својим поукама користити и омладини и родитељима, нарочито домаћицама и маЈкама, н онима које ће у скороме времену то постати. Учитељима Народних Школа, који ваља у исти мах да буду и народни учитељи, такођер ће добро доћи. Жив.

К 0 Б Ч

КЊИЖНИЦЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА У ФРАНДУСКОЈ Ваљана је књига свакоме иајбољи друг, најискренији саветник. Овога ради су људи врло замиловали књигу како су за њу сазнали, и кроз толико векова та велика љубав ирема књизи само се увећавала. Али за читав низ векова само су поједини људи били срећни уживати духовне насладе, које ваљана књига људима нружа. Маси народној књига је била страна, њене големе користи и њен бдаготворни утнцај били су јо.ј ненолпати, Тек у но-

Е Ж И Ћ

следње доба јавља се покрет, да се књига рашири и у народну масу, и да и обичноме раднпку и занатлији послужи као најбоља духовна храна. Неколики су оглсди до сада чињени, да књига у довољној мери продре у народну масу, да омилн народу н иостане му редовна потреба, и у томе правцу постигнути су лепи успеси. Али као најноузданије и најпрактичније средсгво за ширење књиге у народ показале су се књижнице основних школа, уређене тако, да се из њих позајмљују књиге на читање и ученицима и одраслима, те да се тако у