Prosvetni glasnik

-60

ПРОСВЕТНН Г.1АСНИК

и духовни од нравилног нли ноправшног нодмирења тих потреба) иетакла бн : -се и веза свих наука и вештина и дао би се појам о Дом. Газдинству и ва Ч жности његовог изучавања.

У чланку „Уирављапе дсцом" лрепоручује се већином оно што је нај-боље, без обзира да лн то може сваки набавити. Међттим, овој је књизи цнљ, .да покаже, како се може и са малим и нростнјим изаћи на крај без штсте какве по физичкп н духовни развитак човечји, јер најзад, снромашнија кућа, .какве су већином у нас, друкле и не може да се одржи и да што уштедп. А сазнавајућн спмо оно гато .је најбоље, а не може да се набавн, постаје .незадовољном. Овај чланак могао би ућн и у уцбеник да је обрађен оиширније п тако, .да донста може ноутатн кога у унрављању децом, пошто су то материнске , дужности, а од тачног вргаења истих доби.ја се много како у материјалном тако н у здравственом иогледу.

Мнгаљења смо најзад, да чланку „ Поука о отаџбини" нема места у ,Дом. Газдинству. Но како веће нздање неће битп уџбеник, могао би тај чланак остати, алн би ваљало поправити многе грегаке мање н веће, као: касациони суд изриче пресуде (место решења); варога Ннга има засебну полициску управу (међутим енада нод начелство округа нигаког); државно уређење изло. жено је према уставу од 1869. год., који је нрестао да важи, те би требало читав одељак који говори о државном уређењу изменнти у смпслу устава којп . данас важн; у одељку „Исправе пт.д." деФиниције појединих исирава махом -су непотнуне и погрегане, а и цео одељак непотпун је с тога, гато не говорн о многнм нсправама од вредности (на пр. о брачним угОворима, о оним о осируравању пт.д.) и др.

С обзиром на то, гато ово издање садржн доста добрих п корисних дгоука. што н у њему налазимо све напред поменуте добре етране мањег издања, мпшљења смо, да ее ово веће издање, и овакво какво је еада, може препоручити за књижнице Народних, Грађанских и Ђиш. Дев. Школа. 12. септембра 1902. год.

Нрема ошме реФерату г. г. реФерената Савет је мишљења: да се мање издање књиге „Домаће Газдинство" од г-ђице Љубице Сладојевићеве не може употребљаватн као уџбеник у Девојачким Школама, иогато није израђено но ирограму за ове школе, а да се веће издање ове књиге може нреноручити за књижнице девојачких н вигаих женских гакола. За овај реФерат г -ђе Анђелије С. Аћимовића и г. Драг. Е. Антића •одре^ено је шесдееет (60) динара.

Београд.

Захвадни Гдавном Просветном Савету Анћелнја €. Аћимовићка, кд. учит. В. Ж. ЈПк. Краљице Драге Драгутии К. Анти}>, ироФесор В. Ж. Шк, Краљпце Драге.