Prosvetni glasnik

28

ПРООВЕТНИ ГЛАСНИК

Према свему томе, ми смо мишљења, да би са учињеним исправвама у тексту, језику и стиду према овде учињеним нашим напоменама, ова књига могла бити само ручиа књига за наставнике, а никако уџбеник за децу. Она се, и са начелног дидактичког гледишта не сме одобрити за уџбеник, нарочито у млађнм разредима, а уз то је и оиширна, тешка за разумевање, има иуно непознатих репи и предмета за децу. Како су законом укинуте грађанске и девојачке школе, то престаје и потреба ове књиге, која је намењена искључиво тим школама. Ако би се хтело, да она буде ручна књига наставницима V. и VI. разреда нар. школа ваљадо би је ирерадити према програму, који се пропише за те разреде и према овим нашим напоменама. Главном Просветном Савету поаизии 20. марта 1904. год. Љуб. Ж. Протић

Према овоме реФерату г.г. реФерената а с обзиром на то што су законом о народним шкодама укинуте грађанске и девојачке шкоде, Савет је дао мишљење: да се ова књига може унотребљавати као уџбеник у V и VI разреду народних школа, пошто се у њој изврше исправке према напоменама г.г. реФерената. Г.г. Љубомиру М. Протићу, Павду Аршинову и Станиши Станишићу, за овај њихов реФерат одређено је шездесвг (60) динара хонорара.

Прочитан је реФерат г.г. д-ра Живојина Ђорђевића, Душана Стојићевића и Богдана Јанковића, проФесора, о нрештамиавању књиге: .ооологи.ја за ниже разреде средњнх шкода", од проФесора Љубомира Мпљковића. РеФврат г.г. д-ра Живојина Ђорђевића, Душана Стојићевића н Богдана .Танковића гдаси:

Према акту Гл. Просветног Савета СБр. 51. од 10. маја ове год., и ПБр. 10398 од 3 јула ове год. којим нам је Гл. Нросв. Савет упутио Зоологију проФ. Љуб. Миљковића }1а оцену, с тим, да му доставимо наше мишљење о употреби овог уџбеника у средњим школама, част нам је изјавити: да смо се по овом послу састали и приликом тог састанка, нашли да ова Зоологија г. Миљковића, оваква каква је, не одговара садашњем програму, како то и сам г. Миљковић у другом свом акту од 30 јула о. год. износи. Уз то смо мишљења, да је за израду оваквог уџбеника најбоље расписати конкурс, а дотле, док нов уџбеник не буде био готов, ова књига г. Миљковићева може и даље као школска послужити. С тога, што градиво није удешено према садашњем насгавном плану, нисмо се ни упуштали у оцену истог. У придогу враћа се акт и Зоологија. Захвални Просветном Савету на, поверењу. 25—VII—1904. год.

у Београду

Павле Аршинов Ст. С. Станишић

VI

Г,лавном Просветном Савету

у Београду

Д-р Живојин Ђорђевић проФ. Вел. Школе Душан Стојићевић проФ. Богдан Ј. Јанковић проФ.