Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСТАВА

69

завидљивост и злоћа. Ове лажи треба немшшстиво и неумољиво сузбијати. Еадгод се дете ухвати у лажи и превари, треба му показати, да смо га прозрели и треба га спречити да пе извуче апсодутпо никаку корист из лажи, напротив, да поднесе због н.е најгоре последице. За ову лаж вреде речи Св. Августина : „Кад би се човечанство спасло једном једином лажју, ипак би боље било да остане проклето." 1 Да бисмо сузбили лаж у двце, треба да будемо строги ирема себи самима и да не допуштамо себи ову слабост, нарочито пред децом. Јер, без сумње, први постицај за лагање долази од одраслих. Да би дете постало искрено, треба изазвати његово поверење. Велика строгост према деци није за препоруку стога, што им не треба дати прилике да лажу из страха од казне. Ипак не треба ни похвале расипати, јер неумесне похвале могу само нашкодити. Малом лажљивцу не сме се показивати признање, нити најмањи постицај, и ако лаже шаљиво. Строга истинитост треба да се упечати у мадом детету, као највиши и најплеменитији морални закон. Душа детиња преставља њиву, на којој ничу и добре и лоше склоности. У деце има клица поштовања истине, али и склоности које ће се развити у праву лажљивост, ако се не спречавају добрим склоностима. Добри и лоши постицаји оспоравају себи узајамно власт и утицај на дечји живот. Васпитању је задаћа, да се добре и племените склоности најбрже и најјаче разви.ју, како би стекле превдаст у дечјем карактеру. Петар М. ИлиЈ.

НОВО ОТАЊЕ МАТЕРИЈЕ '

У своме говору о новом стању материје ја нећу подразумевати неко ново пронађено стање, које би било остварено лабораториским истраживањима: него ћу, пошто је ово стање толико исто старо колико и сви други познати облици материје, под новим разумети то, што се за ово стање недавно сазнало. II ако је овај део науке, којим ћемо се ми овде занимати, тако рећи јучерани, он је ипак врло брзо учинио велики напредак. Област, коју ћемо ми овде да прелетимо за један час, врдо је пространа ; с тога се ми не можемо дуго да задржавамо у сваком делу њеном. А Ви ћете ме извинити, што ћу се ја најчешће осдањати на Ваше ве-

1 ЈЗ -г Б\ 8сћо1г, СћагаИег&Шег (1. КшДез. 2 изд. р. 167. 2 Предавање, које је држао г. Педа, про ®есор Париског СјЈеучшишта, 3. IV. 1905. у сали ГеограФСког Друштва.