Prosvetni glasnik

1252

Просветни гласник

г) поврће; д) гљиве; ђ) воће: е) шећер; ж) уље. 3) Храна минералног порекла: со, вода. 4) Зачини. 5) Пића: кафа, чајеви, какао, алкохолна пића. 6) Куповање намирница. VI Спремање хране 1) Мере за намирнице. 2) Чорбе: говеђа, од живине, јагњећа, рибља, од јабучице, кромпира, зелени, пастља и другог поврћа; додаци чорбама (резанци, тарана, ваљушци, трганчићи, пржен хлеб и др.). 3) Умокци: од црног и белог лука, јабучица, киселих паприка и краставаца, хрена, мирођије и др. 4) Салате: од лука, јабучице,-паприке, слатког и киселог купуса, пасуља, кромпира, цвекле, зелене салате и др. 5) Разна кувана, пржена и печена јела: паприкаш, ђувеч, пилав, папазјанија, кисели купус, слатки купус, подварак, сарма, све врсте пасуља, сарма' од џигерице, јела од сецаног меса, одресци, мусака, плави патлиџани, кељ, боранија, пуњен кромпир, јабучица, паприке, тиквице и келерабе, разна јела од дивљачи и рибе; телеће, свињско и јагњеће печење, печење од живине, пуњено пиле, поховано пиле. 6) Теста и посластице: мешење хлеба од разноврсног брашна, млечни хлеб, славски колач, славско жито, савијаче и пите од јабука, сира, трешања, ораха, грожђа, вишања итд., гибаница, посне пите, разна кисела теста, резанци, ваљушци, теста од кромпира, медењаци, палачинци, торте, колачи од сала, погачице, ситни колачи, колачи од воћа, кнедле, сутлијаш, снег у млеку, кох од пиринча. VII Одржавање хране (конзервирање) 1) Узроци кварења хране: а) плесан; б) бактерије; в) знаци кварења хране. 2) Чување меса: а) клање код куће; б) прављење кобасица и пихтија; в) саламура; г) топљење и чување масти и чварака; д) стерилизовање; ђ) сушење меса и шунке; е) искоришћавање масних и меснатих отпадака, кување

сапуна.