Prosvetni glasnik

Општи део

1253

3) Чување воћа: а) слатко, компот, пекмез, мармелада; б) воћни сокови и безалкохолна пића; в) остављање свежег воћа за зиму; г) сушење воћа. 4) Чување поврћа: печене и куване паприке за салату, салата од купуса, резанац, ајвар, јабучица у боцама и густа у ћуповима, остављање целих јабучица за салату и ђувеч, остављање паприка за пуњење, туршија, бораиија, остављање главица од купуса за зиму, трапљење кромпира, чување лука и.зелени, кисељење купуса и краставаца. 5) Остављање теста за зиму, прављење и чување домаћег квасца. Стални и покретни течајеви (градског типа 4 часа) (сеоског типа 3 часа) Исто градиво као и у школи за домаћице, али све у мањем обиму. Из науке о исхрани узети само оно што одговара потребама краја и приликама где се течај за домаћице одржава, и то само оно што је најважније за домаћи живот. Н а п о м е н а: Домаће газдинство обрађивати са ученицама теоријски и практично. Научити ученице спретном п уредном вођењу свих послова у кући. Конзервирати разно воће и поврће у малим количинама више пута по групама, како би свака ученица практично научила спремање зимнице. Нарочпто обратити пажњу на остављање оног поврћа и воћа које у томе крају успева нли може успевати. Сапун кувати током течаја више пута и увек за један течај унапред. У раду се придржаватн принципа саморадње и очигледности: показати, објаснпти и дати ученицама да под надзором самостално раде. Теорију кувања обрађивати на засебним часовима предвиђеним у домаћем газдинству. Објаснити главне састојке хране на једноставан начин, приступачан ученицама. Јеловннк удешавати увек према крају у коме је течај, тј. уноситн она јела која се могу готовити од животних намирница којих у томе крају има, на пр.: у сточарским крајевима употребљавати што више сир и кајмак за пите, погачице, резанце, ваљушке и др. Настојатн да се ученице науче што самосталнијем раду у кухињи на тај начин што ће поред редовног кувања добијати задатке да саме скувају неко јело или тесто. У крајевима где има воћа научити ученице справљању и употреби куваног воћа за болесничку и дијеталну храну. Избегавати на течају мешење скупих колача и торти. Правити што јевтиније и што издашније колаче од материјала којим сеоска до-