SRĐ

— 605 —

Pirna pjesma ĐURA HIGE.')

Uclavaš se; umiri se, Veselim «e što znam veće; Nu za malo priclaj 2 ) mi se, Ocl štete ti biti ие će; Er ću stavit pricl 3 ) tve 4 ) oči Misli udadba 1<б 5 ) mi uzroči. Djevojčica svaka žucli Sebi muža dobaviti, Napravja se, m&či, trudi, Da ga može uloviti, To otajstvo pomno skriva, Nu vid i čin neg' otkriva.

Zaručene kadara 6 ) su One s tuđom pečom 7 ) mesa, (Ne varam se) mnu 8 ) sve da su Tegle 9 ) prstom u nebesa, I da otvoren stoj' samima Raj zemajski udatima. Ocl slobođe neka sjena, Svj'etla i ruha nih uzmame, I ona oblast nesc'jenena Moći s rabom' 0 ) hoclit same I u crkvu, u rodice, Priko 11 ) place i ulice. —

') Đuro Hi£a, dubrovaoki lijećnik (17">2—1833), bavio se kriiževnosti i bio na glasu, Preveo je eijeloga Vergilija, a Aekoliko iz Horaeija i ostalijeh latinskijeh kiasika, ali se bavio i izvornijem pjesmama. 0 ćemu je pisao dr. I. A. Kaznaoić u programu ovoga gimnazija g. 1S72 kao lijvoniku i k&iževniku, i dodao je dvije negove pjesme, jednu upravjenu dum Ivanu Salatiću a drugu Pijerku Sorgu. Isti Kaznačić u „Zabavniku štiouioe Dubrov .oke za g. 1870" iznio je nekoliko Iliginijeh prijevoda iz Greke antologije. U „Vijeneu", pjesmariei štampauoj u Dubrovniku g. 1S72 kod Dragutina Pretnera, reeeni je Kaznaeić umetnuo dvije ćegove Jubovne pjesme. G. 1882 u Dubrovaekom „Slovineu" br. 4. isti je Kaznačić štampao Higinovu pjesmu „Mineeti'", zlamenitoj dubrovaekoj tviitavi, u kojoj napada na Fraueezo, te su pilali topove da ih mogu lašiie prenositi na brodove i voditi u Franeesku. ArcMlochum rabies proprio armavit lambo; tako i Higu, koji tad ispjeva „pjes n Minčeti". I ova „pirna pjesma" iz rukopisa je pok. dra I. A Kaznaeića, a prijatno nam je ustvpio M. P. g. B. B. da je priopdimo u „Srffu". 2 ) po đijaleteku dubrovačkom za predaj. ') za pred. ') sliveno od tvoje. •"') isto od koje. °) za kada. ') od talij. pezzo za udom mesa. ") za mniju. ') takle. ") raba je sluškinja. ") za preko.