Srpski književni glasnik

МР “. (ми ~

СиИРОТА НАША МУМИЦА. 7

И сестре је довукоше за руке пред себе, а она окрете лице и бризну у плач.

— Па да, па шта има у томе, па и друге девојке се тако с младим људима. Зато се и удају. И ја ћу се за њега удати.

— И ти то иза наших леђаг Срам те било! Сирота наша мати да је жива, она би плакала.

И све се расплакаше.

— Па је л ти он казао да те воли и да би се усудио да те проси 2

— Није, није... још... — јецајући одговара Мумица ал' ја знам.

И сад је тек настало чување. Али љубав је досетљива и лукава. Мумица и Матић су ипак нашли начина да се споразумевају. Како су то уговорили, остала је тајна, главно је да је Мумица исекла својим дијамантским прстеном комад стакла на прозору, који је прикривао јастучић, те су ту под њим свако јутро и сваке ноћи измењивали писма.

Једног дана само је Мумица храбро објавила, да ће Матић у недељу доћи званично да је запроси, и ако је оне не даду, она ће побећи, да, направиће скандал, или ако је спрече она ће се убити, или навући јектику, па умрети, а оне онда после нека се кају и нека наричу. Али ће бити прекасно, јер ње неће више бити. Бр-р-р!

Опште згрожавање, грчеви, плач, пребацивања : — не захвалност црна! — и опет сузе.

Мумица је после тог заћутала и ни клештама нису могле извући ни једну реч из ње. Претурише целу кућу да пронађу замку, испиташе слушкињу, посумњаше на све суседе и на саме себе, саветоваху се дубоко у ноћи, и закључише да се ствар мора спречити ако неће да се дете унесрећи. Добро, оне ће га примити, али ће га ставити на пробу, да му виде карактер, и пошто ће се он показати као и сви други, Мумицу ће проћи, и онда ће је однети само још на село једној рођаки да потпуно заборави.

У недељу су се сестре изоправљале и у одлучном, ратном, дефанзивном ставу су заузеле положаје на трима фотељама. Букет је дошао раније, али су га оне ставиле у спаваћу собу, где је Мумица затворена чекала с рукама на срцу,и бројећи минуте кад ће пробити међу зараћене стране, да од-

лучи исход битке. Пошто јој се дуго чинило, скочила је кроз