Srpski književni glasnik

44 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

За овако споро распадање није, наравно, велика заслуга њеног унутрашњега састава, и неких нарочитих особина турскога племена. Чим је Источно Питање постало западно питање, било је сигурно да се турски проблем мора споро решавати; чим је Турска кренула у назад, њено је питање постало европско питање. Оно је то још и данас. У турским рукама налазио се кључ за Азију и за Африку, о које ће се парбити непрекидно Европске Силе, најпре Француска и Енглеска, после Русија и Енглеска, а данас са њима и Немачка.

У историји о деоби турскога царства има два јасно одређена периода. Један је до битке код Лепанта, а други од тога доба до наших дана.

Први период то је доба напредовања Турске, њених за. војевања и њене славе. Други период то је доба изгубљених битака и повлачења. У првоме периоду је готово главни моменат борба крста противу полумесеца; то је подизање свих хришћана за изгоњење Турака из Европе. У другоме периоду већ имају главну реч политика, интереси и рачуни појединих европских држава, којима Турска служи као средство или жртва дипломатских комбинација.

Ј

Папа Силвестар П имао је међу првима мисао да се спреми општи крсташки рат противу Сарацена, а папа Григорије УП противу Турака. Од 1075 године па, у главном, до 1270 године крсташки ратови су дизани противу Турака. Од те године, када од прилике бива крај готово бескорисних крсташких ратова, почињу се јављати разни. предлози и комбинације за изгоњење неверника из Палестине и за деобу турске царевине. Од те до 1382 године има некољико предлога за освајање Палестине, од којих се није ниједан остварити могао; Турци су односили свуда победу за победом.

У првој половини ХУ века владари, државници, калуђери, учени људи са разних страна Европе, смишљају планове за деобу Турске. Међу овима има планова Карла УШ и Франсоа 1 француских краљева, папе Лава Х и Пија УМ, и Еразма. Међу тим предлозима се налази и предлог некога Вартоломија Ђорђевића, родом из Угарске, који фанатично проповеда рат противу Турака. За тај рат, он мисли, да би Немачка