Srpski književni glasnik

56 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

У доба Наполеонових ратова заузимале су највидније место у локалној историји полунезависне паше, као Пазваноглу видински или власници Сирије и Египта.

У целом се свету беше прочуо Али Паша Јањински, читаве 32 године династа, који је имао више новаца и војника но султан. Он је био Тоска из Тепелени'а у долини Војуше, из једне старе породице тамошњих ага, који је као најамник и разбојник имао за собом бурну младост. Чврстог верског уверења није имао, говорио је добро грчки и био пријатељ Грка. Прво је доспео до звања паше од Трикале у Тесалији. Са фалсификованим ферманом султановим постао је 1788 године пашом јањинским. Од тада је почело цветање вароши Јањине, која је онда имала око 40000 становника. Ускоро је и Арта била његова. Године 1802 постао је румили-валеси или беглербег Румелије, како се називао намесник највећега дела европске Турске, са резиденцијом у Битољу, али већ идуће године изгуби свој положај због веза са непокорним Пазваном видинским. Са великом умешношћу се користио Али променљивом ситуацијом Наполеонових ратова, нарочито променом владавине на Јонским Острвима. Занимљиви су извештаји страних посматрача, енглескога пуковника Лика (Сеаке) и француског лекара Пуквила (Роцацеуше.) Али је 1812 године достигао врхунац своје моћи. Он је тада био господар целе Грчке, Епира, Тесалије, југозападне Македоније и средње Албаније са Бератом до јужне границе скадарскога пашалука. Његовим противником постаде султан реформатор Махмуд П. Најзад је 1820 седео Али у Јањини затворен и опседнут од царскога војсковође Куршид-Паше. Тада избије грчки устанак, али Куршид Паша не попусти него настави опсаду. Али се предаде јануара 1822 године али буде прободен за време разговора са Куршидовим ађутантом, а његову главу пошљу у Цариград. !

На северу Албаније прочу се од почетка ХУШ века породица Бушатли, из села Бушата код Скадра. Кара Махмуд Бушатли освоји и спали 1785 године цетињски манастир у Црној Гори, али га 1796 године Црногорци код Круси'а потуку и убију; његова се глава још и данас чува међу старим трофеима на

1 Ворре: 17 Ађатше еђ Харојвоп (1797—1814), Рагја, 1914. Интересантни су Наполеонови напори да добије Валону. У додатку историја арбанашке регименте француске војске 1807—1814.

4

Веља а пољ ја о о да