Srpski pčelar

лој оећи. Ако хоћемо да тако тоиимо воштину, метну* ћемо је у сито од жица, а сито на чинију, у коју смо васули«до иола воде, ua турити у врућу иећ. Од топллне, вошгина се у ситу топи, а чист восак кроз сито цури у подметнуту чинију с водом. Чини ми се да се тако добије најчистији восак, којега не морамо више претапати, само и тако кад се топи, остане још воска у дрождини. Да нам восак има лепо лице, треба га топити у судовима емајлираним или калајисаним. Када се топи восак у гвозденим некалајисаним судовима, добије ружну боју. И сама вода у којој топимо восак, угече на боју воска. Од старе црне воштине буде восак наранџасте боје, а од младе воштине буде лимунове боје. Готово са ма којом справом добивени восак, морамо још један пут претопити, ако хоћемо да буде сасвим чист. Када се восак претаиа метне се у лонац и налије се воде. Восак када по ново топимо, не треба пустити да кључа, него нека се само исгопи. Када је сасвим течан, треба га скинути с ватре на оставити да се охлади. На доњој страпи воштане плоче, наћи ће се по нешто талога, који треба остругати, док се не дође до чиста воска. Ако купујете воштину можете плаћати за килограм око једне Круне. Младу воштину можете платити нешто скупље, јер ће издати више воска него стара црна воштина. Сд свим млада воштина има у себи око 70% воска, мрка 55% а сасвим црна само око 30% воска. Пиш. 43. Како се прави вешгачко саће? O/je. За прављење вешт. саћа потребна вам је Ричејева справа или стисак и прави пчелињи восак. Осим тога греба вам један калајисани лонац, у којем ћете топити восак. Кашика, којом ћете сипати восак у стисак. Суд са смесом за мазање стиска. Туп нож за обрезивање окрајака са саћа, и повећи суд с водом, у којем ћете хладити стисак када се сувише угреје. Осим овпх ствари имам још мали троножац и лампу за шпиритус са више пламенова, на којој топим восак ла се не морам кухати и знојити крај врела огњишта. Када

165