Srpski pčelar

све те ствари имамо, наместићемо сто, на којем ћемо радити, да стоји сасвим водоравно, и застрћемо га четвороструким мокрим чаршавом, да просути восак са њега лакше скинемо и да стисак равније стоји. Стисак ћемо метнути пред себе насред стола. С десне стране мора стајати лонац са растоиљепим врелим воском, било на огњишту или на пламену од шпиритуса, а с леве стране суд са смесом за мазање Ричејеве справе. Восак од којега хоћемо да лијемо вешт. саће, не треда да је ни хладан ни кључао. Најбољи је када почне провирати. Смеса којом се маже Ричејева справа, прави се од шпиритуса или добре ракије, меда и воде. На 1 / 2 л воде узме се 1 / 4 л. меда и 1 / 4 л. шпиритуса и то се све добро измеша. Ако се уместо гапиритуса узме ракија, мора се узети ракије два пута колико шпиритуса, јер је ракија слабија. Коме не треба много те смесе, не мора мерити литром, него кашиком или чашом. Главно је да буде 2 дела воде, 1 део меда и 1 део шииритуса. Када смо све спремили и пошто се восак довољно угрејао, почећемо радити. Пре него што почнемо, отворићемо стисак и усућемо у raeia смесу од меда, воде и шпиритуса, па ћемо стисак склопити да се дољна и горња плоча добро цоквасе. После тога ћемо стисак отворити, смесу у њен суд изручити и стисак заклопљеп према себи на сто положити. Сада ћемо левом руком горњу плочу од стиска мало подигнути, а десном ћемо заграбити пуну кашику воска и у Округ полити по дољњој плочи стиска. Кашика мора бити тако велвка, да у њу стане толико воска, колико треба за један вештачки сат. За тим ћемо брзо горњу плочу спустити и рукама притиснути на попречну дашчицу на стиску. Тада ће у олук около стиска изићи сувишан восак, који ћемо кроз десни ћошак истрести натраг у лонац, После тога ћемо лагано издићи Iорњу плочу и паћи ћемо на њој леп вештач. сат. Окрајке ћемо са све четири стране тупим ножем обрезати и метнути у лонац да се топе, а сат ћемо лагано са плоче скинути н позожити на сто. Тако ћемо исто правити 2. 3 4. и т. д. вешт. сат. Почетник треба сваки пут да покваси

166