Srpski sion

Б р *. 27.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 431.

56 ЛИЦИГЛЦНОНЛ ОБЈЛВЛ. 2 2 Од стране подписанога Патроната ивим се објављује, да ће се ради набаве целокунног на мвгишаја за новосазидану сраску велику гимпазију у Срем. Карловцима дана 11. (23.) јула о. г. у овдашњој Патријаршеској резиденцији устмена шЈпиеп(1о лицитација одржати. Набавити се има следеИе: 200 ком. Кунцеових скамија са три седишта, 12 „ Кунцеових скамија са два седишта, 4 „ нисаћих столова разне величине, 4 „ ормана за књиге, 2 „ ормана за архиву, 316 „ Тонетових столица, 5 „ Тонетових канабета, Стелажа за књиге у целокупној дужини од 48 мет., 4 ком. разних столова, 1 дугачки стол за читање, 1 стол за кемију, 14 катедри, 14 столова за предавање, 25 чивилука (К1еЈс1ег81бске). 14 покретних школских табли (Ра1еп1 Коуасз), 18 малих столова за прање, 13 спрема за мапе (Шмелхагеров Ра1еп1), 28 пљуваоница, 10 столова за цртање са два седишта, 20 покретних столица за цртање, 1 табла за зид. Више спрема за вешање хаљина, подножја за скамије, Нлмештај собе за гимнастику. За све то прелиминирана је свота од У885 Фор. 48 нов Набавити се има^ући предмети морају се што се тиче материјала, димензије и Фазона тачно према одређењима прорачуна и према овде налазећим се цртежима до 20. Септембра о. г. изридити и на место у Карловце ставити. Предрачун као и цртежи стоје у патринатској нисарни на увид. Они који желе лицитирати, имаЈу пре лицитације у имекауције 100о ф . у готовом положити У Карловцима 25. јуна (7. јула) 1891. Патронат српске релике гимназије карловачке. 0 Г Л А С. Српска православна црквена ошигина Пониначка намерава евоју цркву сноља и изнутра оправити. Посао је процењен на 1586 Фор. 78 нов. — Минуендо дражба за издавање тог носла држаће се 7. (|9.) јула о. г у 1 сахат носле нодне у општинској кући. Лицитанти имају пре дражбе 10% пишманлука положити. У Попинци 13 (25) 1уна 1891. Јован Бановачки, иредседник.

57 с Т Е Ч А Ј. 1-3 Па унражњено учитељско место у нрвочетвртној школи у Меленцима овим се стечај расписује. Плата је учитељу годишњих 500 Фор. а. вр., слободан стан и огрев зими. Осим школ. уредбом пронисаних дужности обвезан је учитељ у цркви појати. Рок је стечају шест недеља од дана првог увршћења истога. Молбенице се имају на школски одбор упутити. Из седнице школског одбора држане у Меленци 7. (19.) јуна 1891. Милош Милошев, Хока НиколиЈ, цркв. шк. деловођа и ђакон. председник шк. одбора.

58 СТЕЧАЈ. 1-з Ради понуњења учитељског места у Гоки овим се стечај расписује. Плата је: 150 ®ор. а. вр , 36 киб. жита за лебац, 2 ланца земл>е, огрев и слободан стан Од погреба где буде нозват 50 новч. — (Или : чист новац 300 Фор. а. вр. осим стана.) У дужносг спада : осим дневне и повторне школе, у цркви нојати и сву младеж у истом обучавати. Молитељи треба сведочбама да докажу, да су учитељску школу као и иснит из мађарског језика са добрим усиехом свршили — најдаље до св. Илије о. г. м шк. <>дбору овом. У Соки 11. јунија 1891. Доагсљуб Ввјатови!. Мила Стои^ев, привр. учитељ н перовођа. цркв. шк. председник.

СТЕЧАЈ. На унпажњено учишељско месшо у Дарди (Варања) отвара се стечај. Учитељо а је плата 300 ф . а. вр , у ^ме недељне школе 40 ф , за огрев свој 30 Фор или 4 хвата меканих дрва, осим тога пет ланаца, ораће земље. на коју сам норез плаћа. — Од укопа великог 40 нов., од малог 20 нов, а од венчанице 40 нов. Учитељу у дужност спада, све законом прописане предмете у школи предавати, школску децу у нојању обучавати и ири сваком богослужењу у цриви нојати Потражиоци нека своје молбе са оригиналним сведочбама, овоместној црквено-школској скунштини, најдаље до 15. августа иоднесу, када ће се избор обавити. Првенство имају они, који су из мађарског језика испит иоложили и који се лично нредставе. У Дарди, 24. јуна 1891. Васа Десанчи!., Урош Стојковаб, перовођа. предсеник.