Srpski sion

С ТР . 432.

Б р . 27.

Бр. 19. м. Шк. Одб. СТЕЧАЈ. 54 2—3 ех 189 а. Ради сталног иоиуњења три салашка учатељска меота и то на салашима РадојевиИгша, Жарковцима и Обзир-МилчиИској, овим се стечај расписује, са годишњом платом од 400 Фор. и слободним станом. На ирва два места могу компетовати и иснитане учитељице а на треће, пошто је то амбулашорно м.есшо могу се искати само мушки и таковим ће се још уз плату издати и 60 ф. у два оброка у име ионутнине. Изабраним лицима спада у дужност све законом прописане нредмете у четвороразредној и поФторној школи иредавати Рок стечаја истиче аоследњег дана месеца јула, с тога се иозивају компетенги да законом инструиране молбенице до реченог дана иодписаном председништву припошљу. Из седнице м. Шк. Одбора држане у Сомбору 3. (15.) јуна 1891. Ст. Коњови!, Н. X. Буки&еви1, перовођа. председник м. Шк. Одбора.

53

СТЕЧАЈ.

2—3

Пошто је учитељско место на срп. вероисиоведној школи у Торњи (чанадска вармеђа) привремено поиуњено, овим се отвара стечај усљед закључка месгне црквене скупштине од 9. јуна тек. год. Плата је 280 Фор. а. вр. у готовом новцу, 37, јутра орађе земље, на коју учитељ сам норезу плаћати има, 5 ®ор. паушала, 5 Фор. у име перовођства, слободан стан од једне собе и куЈне, три хвага тврдих дрва. Од погреба где буде позван добија 50 новч. награде. Дужност је учигеља, осим предавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у нојању. — Само они ће бити изабрани, који су вешти мађарском језику. Првенство ће они имати, који буду лично присуствовали на св. Илију, када ће се и избор обавити. Но даје се на знање: да изабрани може тек од 1. септетбра у звање стунити. Из седнице цркв. школ. општине држане у Торњи 9. јуна 1891. Бранко Ј. Чави!., Сава Сучулов, срп. нар. учитељ и перовођа. председник. „Српски Сион" издаз! вваке педеље нг, великом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Воену н Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 фов., и на чертвт године 1 Фор. За сшране земље на годину 5 фојо И з Србије прима претплату књижара В. Вадожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

42

С Т Е Ч А Ј.

3 -3

Овим се расписује стечај на место умировљеног учитеља на сри. вероисповедној основној школи у Наћфали. (Тем. вармеђи.) Рок стеча ЈУЈедо 28. јулијааизбор 6. августа о. г. Плага учитељска је у готовом новцу 200 ®ор., у име огрева 40 Фор., 50 кибли шенице у нарави, 4. ланца сенокоса, 7г ланца баште у пољу и пристојни стан с баштом и на ову земљу има порез платити. Дужност је учитељу десну певницу држати и све школском уредбом нрописане предмете у школи иредавати, — и пероводство водити. Молбенице имају се упутити месном школском одбору. Првенство ће имати који се лично представи. Из седнице црк. школског одбора држане у у НаћФали 11. јунија 1891. Павел Ристи!, Бељко Аничи!, перовођа. предсједник шк. одобора.

48

С Т Е Ч А Ј.

3—3

Ради попуњења једног учитељског места на вероисноведној школи у Елемиру отвара се овим стечај. Плата учитељска састоји се из годишњих 300 ф . а. вр. редовне плате, 100 ф . а. вр. као певца у цркви, 4 хвата сламе у име огрева, 6 ф . а. вр. у име паушала годишњег, и стана, који је осим школског здања, са баштом од 800 □ метера. Ко жели ово место получити, нека се са својом ваљано инструираном молбеницом до 20. јула (1. августа) т. г., којег Ие се дана и избор обавиши, обрати на долеподписани одбор. Елемир, 13. (25.) јуна 1891. Срп. правосл. црн. шн. одбор.

3—3

Б 702. 705. ех 18911 р ' Е. К. 208. С Т Е Ч А Ј. На нарохију Госпић у Личком протопресвитерату, овим се расписује сгечај. Интекалара нема. Рок пријављивању траје до 19. (31.) јулија 1891 Из сједнице Епархијске Консисторије, држане у Плашком Јб (28.) маја 1891. Епархијска Консисторија ГоуБо -Карловачка. Претплата и огласи шаљу се накладној тшамипрпји А. ПајевиИа у дунавској улици, а рукоаиси уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.