Srpski sion

С ТР . 430.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 27.

Из Лдашгацје „Срисиг Сјоеј". — Са многих страна добијамо неџлаИена аисма са ознаком на куверти : „званично*. Но како наша пошта нсће да зна за та „званична" иисма, наплаћује од нас за свако двосшруку таксу. Молимо дакле свакога, да на писмо марку прилепи, нре но што нам га ношље, јер нам иначе штету чини. .Х ОГЛАСИ.

60

ОГЛАС ДРАЖБЕ.

1 — 1

Упргва манастира Гргетега расписује драж бу на мањак (ш1иаеш1о) која ће се у недељу 14. (26.) Јулија о. г. ради важније оправке манастирског здања и цркве, у 2 сата по подне у манастиру одржати. Зидарски посао ироцењен је па 603 Фор. 90 н ; столарски, браварски и егакларски посао на 1074 Фор. Нб н. авр. У Ман. Гргешегу 1. (13.) јула 1891. Управа ман. Гргетега.

59

С Т Е Ч А Ј.

1—3

Овим се отвара стечај на 2 учитељска места срнске вероисповедне школе у Мокрину и то : 1. За 1-ви и 11-ги разред мушке цетпралне школе са годишњом платом од 442 ф . 90 н., 3 ланца ораће земље, слободним станом, баштом и огревом у слами колико устреба. 2. За учитсља 1 ог разреда мешовите таколе са годишњом платом од 442 ф . 90 н., 3 ланца ораће земље, у име станарине 12о Фор. и огрев у слами колико устреба. Дужност је учитеља све вис школ. уредбом нропислне предмете нредавати и у цркви у иевници нојати. — Молитељи нека своје у смислу закона инструиране молбенице, као и сведоџбу о ноложеном испиту из мађарског језика на потписаног председника до 11 '23.) августа т г. поднети изволе. Одбор задржава себи право, који ће од изабратих учитеља у којој невници појати. Желити Је да су молитељи вичии црквеном појању и да се овој ошитини лично иредставе. Уједно се примећује, да је овд. политична општина решила од 1-ог јануара 1892-ге год. овако изменути учитељску плату : 600 Фор., елободан стан и огрев — односно 600 ф , 120 Фор. станарине и огрев без земље. Из седнице школског одбора, држане у Мокрину 29. јуна (11. јула) 1891. Кристо§ор Трифунац, Паја Бадрљица, ларох и управитељ. водпредседник.

61

С Т Е Ч А Ј.

1—3

„ Сраска црквена оаАина. у Загребу " отвара 1. октобера 1891. п. н. аутономну основну школу, те овим расписује стечај на једно учитељско место. Учитељ има исказати школсаом уредбом од '872. прописане способности, а дужност му је поред прописаних школских предмета у четири разреда обучавати ђаке и у црквеном иојању. Плата је годишња 700 ф , а. вр. и слободан стан у школској згради. Онај који је вешт и ноталном пјевању, и маде изгледа на заслугу и код овдашњега српског пјевачког друштва. Ко.ји желе дотично месго заузети, нека се са молбом и сведочбама о свршеним наукама најдаље до 15.(27) августа о. г. обрате на потниеано нредеједништво. Из сједнице цркв.-школског одбора, срп. ирав. цркв општине у Заг/ ебу, одржане 28. јуна (10. Јула) 18 Ј1. Нико Гавела, Милан Станкова&, перовођа. предсједник.

44

СТЕЧДЈ.

з—з

На основу Школске Уредбе од 1872 год. § ^7-мог и велеуважешф решења Сл. Еаарх. Школског Одбора Бачког 1>р. Ш. 0. 40 / 27 дана 6 / 13 октобра 18-9 године, овим се у Мартоношу расписује стечај за учитељицу на женској школи. Изабраној учитељици следећа је нлата: 210 ф . а. вр. у готовом новцу, 16. ланаца ораће земље а 2200 Ц 0 , на коју политична општина порезу и еквиваленат плаћа; 36 ф . а. вр. у име 2 хвата тврдих дрва; 30 ф . а вр. у име 300 снопова трске; 40 ф а. вр. за држање поФторне школе; 70 ф . а вр. у име станарине или стан у природи, које ће одредити по околностима местни школски одбор. Изабра«а учитељица, дужна је осим законом одређених школских нредмета учити женску децу ручном раду и православном црквеном појању. Оне учитељице, коЈе су раде ово место заузети, дужне су са молбеницом послати : сведоџбу о учитељичкој способности, као и о спосо бности нотпуно вештог нредавања мађарског језика, и крштено писмо Рок овог стечаја траје до светог Илије. Молбеница са нотребним сведоџбама шаље се Славном Председништву овоместног Школ ског Одбора. Из редовне седнице Школског Одбора, срп. правосл. цркв. школскч оиштине у Мартоношу одржане 7 / 19 јуна 1о91 г. Тоша ПетаковиИ, Блајко ЕремиЈ, перовођа. председник.