Srpski sion

стр . 516.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 30.

17 — 20% иовиси. Најносле се примио те градње архитекта В. Николић са 10% повишице прорачуна. ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ н а књигу: „Повјесница српског народа у Славонији", саставио Јован П. Јовановић. По нашијем повјесничарима саставио сам: повјесницу српскога народа у доњој и у горњој Славонији (сада званој Хрватској), која нотпада под пакрачко владичанство. Настојао сам, да по истинитијем биљешкама, које су прибиљежили наши повјесничари, и сам будем у овој књизи истинит и беспристрасан. Књига ће изаћи у Загребу у српској штам•парији и изнијеће преко шест штампанијех табака, а цијена ће јој бнти 30 новчића. Молим г. г. свештенике, учитеље и друге личности у ередини народној, да се заузму око скупљања. претплатника на ову књигу, како би се што више проширила у народу, којем је и намијењена. Имена претплатника, која ћемо штампати у прилогу ове књиге, а где је могуће и новце, ваља нослати до 1. (13.) августа о. г на потписанога: у Кобаш п. п. Опоуас. У Кобашу н. п. Оријовац. Јован П. Јовановић, свештеник.

СО. 1430.

0 Г Л А С И.

СТЕЧАЈ.

115, 1—3

ех 1892. Ради попуњења упразњених етипендијских места у заклади пок. Ђорђа пл. Сервијског III. разреда, појединце са 105 Фор. годишње стипендије отвара се стечај. Стипендију из ове закладе може получити сваки онај ерпске народности и православне вероисповести ученик, који се добро учи, нримерно влада, а сиромашног је стања, а навршио је 12 годину свога живота. Стипендиете III. разреда ове закладе могу се с временом, ако нужну клавиФикацију свеједнако имали буду, у више стипендијске разреде, т. ј. у II. са годишњом стипендијом од 157 ®ор. 50 нов., и I. разред са годишњом стипендијом од 210 Фор. промаћи, и имају у томе погледу првенство пред другима, који ту стипендију уживали нису. Молитељи имају своје крштеним писмом, школским сведочбама, сведочбом сиромаштва и лечничком сведочбом о томе, да су здрави, обложене молбенице саборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. поднети. У Карловцима 15. (27.) јула 1892. Председништво Саборског Одбора.

,СТЕЧАЈ. На унражњено место пароха у Чепину са платом IV. разреда овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају-своје ваљано устројене молбенице, ако су из етране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе нутем надлежног им протоиресвитера до конца августа о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у К а р л о в ц и 9. (21.) јула 1892. држане. Архидијецезална Консисторија. СТЕЧАЈ. Овим се расписује стечај на упражњено учитељско место на четвороразредној мешовитој ве*шовитој верозаконској школи у Вел. Средишту. Годишња је плата учитељу 360 ф . ав. вр., 40 ф. за држање повторне школе, 10 ф . у име перовођства, 6 катастралних ланаца ораће земље, Ј / 2 ланца иољске баште, на које имаде државне порезе и еквивалент плаћати, 4 Фата дрва, у природи слободан стан са две собе, кујном, шпајзом, шуиом, подрумом, шталом и пространом од авлије одељеном баштом. Учитељ ће бити дужан у цркви појати, децу у појању обучаватн, повторну школу држати, такођер и у седницама црквено-школским перо водити, као и остале бележничке писмене дужности вршити; у колико би толико музикалне сиособности имао да би одраслију младеж у ноталном црквеном и народном појању и певању обучавати могао, за ту цел имаће засебно од црквене благајне годишњу награду од 60 ф. п то све дотле, докле те дужности испуњавао буде и док оиштини воља буде, без да је општина исту последњу награду вечито давати приморана. Компетенти имају своје молбенице, са нужним сведоџбама а особито са сведоџбом да је испит из мађарског језика иоложио, снабдевене, до 15 августа 1892. црквено-школском одбору поднети. Првенство имају они учитељи који се лично преставе црквено-школском одбору. Из седнице Вел. Средишког Црквено-Школског одбора, држане 12 јула 1892 год. Црквено-Школски Одбор.

Бр. 1302. I.

СТЕЧАЈ.

113, 1—2

Овим се од стране општинског поглаварства расписује стечај за забавиљу. Плата је 300 Фор. ав., 50 ®ор. у име стана и 5 Фор. паушала на годину. Компеткиње које желе ово место получити, нека се са сведочбама до 20 августа п. н. к. на одбор општински обрате. — Првенство имају оне, које добро српски говоре. У Карлову 20. јула 1892. Општински Одбор Забавишни.