Srpski sion

„СРИСКИ СИОН."

ВР. 2.

ђати се. Мора бити слободно и самостално, а не роб и прапорац. То очајно тражи интерес наше цркве, то захтева даиа ш њ е н а м с т а њ е. А да тако буде, лежи у задатку скупштине целокупног свенггенства и удружења његовог. Да до скупштине и удружен.а дође, родољубива и свештеничка је дужност сваког свештеника. Ми ћемо са своје стране у остварење скупштине и удружења уложити све што имамо и можемо. Што не беше у г. 1892, дао Бог да буде у г. 1893!

Наше ће свештепство доказати, да се оно за идеје не одушевљава моментано и без истрајности, и да ће прихватити мисао удружења у г. 1893. још чвршће и вољније него у 1892. Вером у то, улазимо ми у г. 1893., па искрено желимо, да се на иролеће видимо на братском збору, да се удружимо, и удружени извршимо своју патријотску дужност, коју нам налаже данашње напте црквепонародгто стање. А дотле спремајмо се, браћо, да нам дело удружења што светлије, цркви и народу што корисније буде! Ј. Ј.

/Л- /Л „Они су од света, за то говоре од света и свет их слуша. Ми смо од Бога, који иознаје Бога слуша нас; а који није од Бога, не слуша нас. По овом познајемо духа истине и духа правде". I. Јов IV 5—С „Зашто се буне племена и народи поминт.љају зачудне ствари?" „Устају цареви земаљски и кнезови се скупљају па Господа и иа иомазаника његова. Раскшшмо свезе њихове и збацимо са себе јарам њихов". 1 ) „Хришћанство је више нашкодило. него помогло човечанству". 2 ) „Од Хришћана никада не начини ваљана грађашша". 3 ) „Хришћани сто пута више ночипе злочина, иего неверни". 4 ) „Ускрснуће Христово је највећи хембег у читавој нсторији света". 5 ) „Само атеизам води слободи, мудрости, нанретку, познавању правога човечанства, хуманизму" ит. д. ( ') Тако подвикнуше коловоће бунтовничке, а сва чета њихова слепо срљајући клицаше „амин!" „Благо човеку, који ие иде на веће безбожника и на путу грешном не стоји и у

!) Пс. II. 1—3.

2 ) 1 ј Впећпег : „Оег ОоМезће^гШ* шк! (1е88еп Вес1еи1;ипо' (1ег Ое^еплуаг^."

3 ) Наске1: „КаШгНсће бсћорГип^б^ебсћЈ с1Ие и .

4 ) Т^. Висћпег : „13ег Ооие8ће§т1Д' ип(1 с1е88еп Ве(1еи1;ип<у".

б ) 81гаи88 : „Бег аНе ипс! пеие 01аиће".

6 ) Висћпег: п Вег ОоШзбће^гШ ип(1 с1е88еп Всс1еиШп§-".

друштву неваљалпх не седи". 1 ) „Јер се неваљали подил;е на Бога и себе узносп, да ће оп сести у цркви Божијој, као Бог, показујући за себе, да је Бог". 2 ) „Ударићеш их гвоздеиом палицом, разбићеш их као лончарски суд". 3 ) За ту бунтовничку намеру њихову требало је још ва.љаних ратних срестава, требало је савршенијих иушака и боља барута, а воља и храброст ту беше. И гле! На чему се толико њих вековима мучише, али са слабим успехом, извео је Дарвин. Његова иушка далеко носи, добро гађа; његов барут сигуриији је од свију до сад иознатих. Али барут иали и нушка гађа само оио, што је од света. II збиља! Многим нрпродњачким теоријама задао је Дарвип смрт. Но може ли се оио порушити, што Бог даде? Никад. „Томе ни врата адова неће одолети". 4 ) А бунтовници баш то хоће. Та сам Дарвин нри синтези свога дела темељно је опробао силу његову, те га овим речима препоручује човечанству: „Моји назори иису ирелнгијозшГ. . . „Таеви велики умови иа питање, да ли има Творца п врхов') I Пс 1 2 ) II. Сол. II. 4. 3 ) II. Пе. 9 4 ) Мат. XVI. 18.