Srpski sion

Вр. 19.

„СРПСКИ

СИОН.« 1

С тр . 213.

тужујућн и управо денунцирајући прсд тим мљељем борбу своје Јерархије за православне принципе своје епископалне цркве, као борбу против Православља. Иначе нам ваља рс1ш, да је књига впсокоуважепога и чувснога господина писца са необичним маром и дубоком студијом и разумеваљем обрађена; подаци су у сваком иогледу тачно и исцрнно изнесени, што уваженом иисцу само на част служити може. :јф.

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школеког и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Његова Светоот) преузвишени господин патријарх Георгијв изабрап је од угарског горњега дома за члаиа делегација. Од делегација изабрана је Његова Светост у делегациони одбор за спољашње послове, Његова Светост, отпутовао је јучер у суботу у Будим Пешту, да присуствује одборским и пленарним делегационпм седницама. (Епархијока конзисторија Бачка.) Под председннштвом Његова Високопреосвештенства, епнскона Митрофана Ше,виИ,а, 20 анрила (3 марта) о. г. одржала је своју редовну месечну седницу, на којој је решила ове предмете: Публпковаће се одлука вис. министарства о подељеној држ. припомоћи јер. 3. С. у Н. С. — Узетоје на знање расположење внс. мпниетарства у ствари неисплаћене држ. припомоћи свешт. удовици С. II. у Ч. —- Публиковаће се одлука впс. министарства у ствари неког патријалног исправка у парох. звању у Г. К. — Објавиће се пресуда МЦСавета у бракоразводној парници Д. II. у Н. С. против М. Ш. у Т. — Узето је на знање пресуд. расположење, да је на администрацију сантовачке парохије наместо јер. Божидара Погговића јер. Жарко Поповић постављен. — Решено је, да се на знање узме поступак поджупанијског звања према солгабирову у Ж. због повреде декорума. — Издати су некн списи из епарх. архнве разпим влаетнма на званичну употребу. — Узето је на знање расположење админ. одбора бачког у стварп око аренде за кисачку парох. земљу п у предмету прпјаве јер. М. Ј. против цркв. општинске управе у М. — Ослобођен је од оптужбе јер. С. II. у Л. — Подељена је опомена јер. Н. А. у Г. поводом извиђене тужбе Д. Ш. и др. — Подељена

је опомена јер. М' Ј. у М. и јер. М. П. у С. због недовољне пажње у вршењу званичних дужности. — Издати су конз. фишкалу на мњење свп списи у пзвићенпм тужбама Ј. X. против јером. М. С. у Е. и С. В. и др. протпв јер. К. П. Ј. у р. Одобреи је избор сврш. богослова Гојка Каћанског за ђакопа у Сентомашу. — Наређено је надлежном иротопрезвнтеру да звање адмшшстратора парохије јегарске јер. Дру Ст. Момировићу преда. — Издата је ком. фишкалу на мњење упигна молба јер. Л. III у С. — Одговорено је на нека пптања јер. М. II. у С. — Поднеће се молба парох. звања у Станпшићу радп патријалних исправака вис. министарству. Иоднесене су са препоруком молбе радн држ. прппомоћн: I) Свештеннка: М. 3. у С., Л. К. у Б., Ј. В. у К., Н. Т. у 0., С. II. у Ст. Б., С. С. у С., Ј. Р. у Г. - Ч., Д. М. у Ст. В., М. Г. у П., и Н. К. у С. П.) Свешгенпчких удовпца: К. С. у Б. С., Ј. П. у Б. С, П. Н. у С., М. С. у Н. С., Т. П- у С., Д. П. у Ст. Б., А. Ч. у Ст. Ф., А Т. у К., К. Ј. у Ст. Ф., М. П. у С., М. П. у Ст. Ш., В. Ј. у Т., С. II. у Ч, Ј. И. у К., Љ. Г. и М. Г. у М., II. М. у Г. К, К. К. у С., К Н. у Ст. Ф. Ј. II., Д. Р., Д. М, А. Л., К. II, Ј. Г., А. С., п Е. М. у Н. С. III.) Свешт- сирочади: М. Ж. у Ст. П. — Решена је бракоразводпа тужба В. К. из С. нротнв В. Р. у Ђ. и С. Н. у Ст. С. против Ј. У. у истом месту. — Бракоразводна тужба С. Б. у В. Р., која није снабдевена пресудама грађ. судова, није узета у претрес. — На тужбу Е. II. у Т. одлучепо је, да се Н. К. из службе своје отпусти. — А осим тога решенп су и многи другп предмети од мањега значаја. (Одликовава.) Н>. Величанство краљ Србије Александар I. благопзволео је одлпковати орденом Св. Саве IV степена подсекретара „Матице Српске" г. Саву ПетровиИп и члапа Српског Народпог позорпипа г. Андрију ЛукиЛа. (Стаае панчевачке српоке црквене општине.) Панчевачка црквена општина издала је, о раду п стању црквене општине 1899., из кога вадимо ово: Стање благајне, што стоје под управом панчевачке српске црквене онштпне, било је у прошлој годппн овако: у реалитетнма 100.287 фор. 52 нов., у обвезницама државним: 40.115 фор. 12 нов., у прпватнпм обвезнпцама: 132. 312 фор. 26 нов. У актпвнпм дуговима: 97 714 фор. 05 нов. Готовина: 31. 159 фор. 59. нов. Укуино имање је 401.588 фор. 54 нов. Укунно стање увеЛало се у прошлој години са 21. 654 фор.