Srpski sion

г -< • 558.

,срппк1*

ШОН".

*>*• 33.

Прима ће поиравка дра Л. Секулића. Др. Ј. РадтоуевиЛ-ВачиЛ у име прорачунског одбора предлаже, да се буџег поднесен од саб одбора у погледу „Благодјејанија", „Штампања школ. књига", „Катихетско-испитне комисије" и „Приноса Рацковићеве закладе за и.здржавање нрепарандије у Сомбору" остави непромењен. Прима се. А што се тиче ставке „помоћ школама", на коју је одређено само 5000 К из фонда Св. Саве, предлаже, да остане непромењено по предлогу Саб Одбора. Ев. Думча мисли, да би ту помоћ школама могао пружити и к.тирикални фонд. Предлаже, да се још 15000 К дода тој ставци, но у име будимске дијецезе, захтева, да се од тога Ј / 3 одреди искључиво на шкоте будимске дијецезе. Др. Г. ЛетиИ је и сам тога мишљења, но још је за то, да се стави засебна ставка иомоћи за будпмске гаколе, ношто се оне налазе у взнимном положају, који положа.ј захтева и изнимне мере. Говори, да су једини фактори, који уздржавају српство у тим крајевпма баш црква и школа, пошто је тамо друштво и породида туђинска, а то су врло јаке силе, које претапају. Захтева даље, да се ова ставка метне ш виврепзо, док се не реши петиција, која у то.ј ствари предлежи сабору и која се оснива на автентичним подацима. Високопреосвештени епископ Лукијан БогдановиЛ противан је предлогу др. Г. Летића. Изјављује, да максимална свота помоћи за школе будимске није више од 8000 К, но ипак није зато, да се стави нарочита рубрика помоћи за будимску дијецезу, пошто у овај мах заступа и темишварску дијецезу. Мисли, да је довољно подићи своту помоћи школама уместо 15000 круна на 10000 К. Ст. Чампраг потпомаже предлог еиископа Лукијана. Др. Б. Или& вели, да треба и овде узети у обзир то, што покрпће тих трошкова није реално, кад се не зна колики је приход кли рикалног фонда. М. Елицин предлажр, ца се из фонда Св. Саве одреди школама помоћ од 6000 К, из школског фонда 3000 К, а осталих 11000 К да се накнади из клирик. фонда, што свакако исти фонд и може дати. Моли само то, да се

уиути сабор. одбор, да буде справедљнв према свима епархијама, погато п на истоку прети опасносг Србима и њиховим школама од Румуна. Навађа конкретне иримере. М. ЉубојевиЛ моли, да се ипак узме у обзир на.јвише будимска епархија. М МедаковиК иризнаје и сам потребу помоћи свима вјероиеповједним школама у цијелој митрополији. Но и сам истиче особпто незгодан положај опшгина у будимској епархији, које су расејане као оазе неке, дочпм је народ у темишварској и вршачкој дијецези компактнији. Усваја предлог Ев. Думче, да се трећина од све припомоћи фиксира на буднмску еиархију, пошто у тој дијецези пријети опасност опстанку српском, што се види и из тога, шго већина Срба ту не говоре српским језиком. М. ЉубојсвиЛ изјављује да Срби само у горњем протопопијату не говоре српски већ мађарски, но Срби Барањцн говоре српски, широм цијеле Барање. Ев. Думча не усваја остале предлоге, већ апелира на великодушност сабора и моли га, да усвоји његов приједлог. Др. Ј. Радиво]евиЛ ВачиЛ са радошћу прима иредлог Ев. Думче, да се већа помоћ одреди народним школама, али није зато да се од извотиране суме за школе фиксира ] | 3 на нарочито будимску. Што се тиче новаца, којима ће се помоћ та повисити, усваја предлог М. Клицина, да се остави увиђавности Саб. Одбора, а и ону поделу, коју предлаже М. Клицин, прихваћа, наиме, да допринесе у ту сврху фонд Св. Саве 6000 К.. Школски фонд 3000 К и клирикални фонд 11.000 К. Прима се. Потпредседник Др. Ћ. КрасојевиЛ затвара седницу у б 1 ^ сах. и заказује другу за понедељак у 10 сахати пре подне.

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Његова Светост) преузвишенп господин патријарх Георгије БранковиЛ отпутовао је у прошлу среду у Будимпешту, да председава у првој седнпци новоустројеног патроната Текелијиног Завода.