Srpski sion

СРПСКИ сион

биви људи ма колико блага имали опет кажу, да немају ништа, а недоказуе ни користољубие то, што тко има двоспратну или троспратну кућу. Г. Епископ Платоп оида би доказао некористољубие свое, кад би но свршеном рату револуционарном сам признао, да је неправилно било све оно, што је њему маџарски Министериум у нашој Цркви дао и да он то тако сматра као да ние ни било, и кад би молио и Цркву да и она то тако сматра и њему опрости, што је морао силом натеран иротиву правила свое Цркве од њега примити. Наставиће се.

ЛИСТАК.

В е с т и (Седнице архидијецезалних власти.) 2. Јунпја одржаће се седница административног одбора, а 3. Јунија седпица конзисторије. (Седница редовна саборског одбора), одржаће се се 9. Јунија и следећих дана. (Консисторија православне српске митрополије Захумско-Херцеговачке), под бројеш 426 /I., упутила је нречасном свештенству, славнии црквеношколскпж одборима и певачким друштвима и свему осталоме благочестивоме народу православне српске мптрополпје захумско-херцеговачке следећи проглас: -Промислом Божјпм Свесвјатјејши Вселенски Патријарх Господин Јоаким са Својил Светим Синодом изабрао је, а Његово Ве, ачанство наш узвишени Господар Цар и Краљ Франц Јосиф I. именовао јр за МитрополитаЗахумско-Херцеговачког високодостојиог Господина Петра Зимонића, протоспнгела. По.већење у чпн архијерејски високодостојн,ог Господппа Петра, као и внтронпсација, свечано ће се пзвршити у Мостару на духовски уторак (27. о. м ) Саопштавајући ову радосну и многозначајну вест, овим Консисторија позива пречасно свештенство, славне црквено-школске одборе н певачка друштва, п остали благочестивп народ на ову свечаносг, како би својим присуством и учествовањем увеличали исту. (Личне вести.) Његово Величанство краљ Србије Александар , благоизволео је одликоватп впсокопречасног г. Јефту ВукадиновиЛа , окружпог проту земунеког, орденом Св. Саве Ш. степена. Овом заслужном одликовању обрадоваће се сви они, којп нознају књижевап рад г. Вукадиновпћа на црквеном пољу.

Придружујући се и мп тој радости, кличемо му : Живео и носио још дуго заслужено краљевско одликовање! (Шта још не $е бити!) У епгрхији свакојаких чудеса и нокора — вршачкој —, уз остала чуда и покоре, што се у њој догађаше и догађају, у копзпсторијалној седппци од 18. Апрпла о. г. на молбу др. Емила пл. Радпћа, продужен му је допуст до конца Јунија. Такав је закључак могла само ак радпкална конзисторија донети, која се ни па што друго не обзире, него да чини милоште својим партизанима, у које и Радића рачуна. Зар наопако вршачка конзпсторија још саатра Радића за протосингела и клнрика вршачке епар хије? Радића, који је што-но реч мантију одавна обеспо о клпп, учннивши онаква чуда у Месићу и Војловпци, п прогласивши се за „слободног калуђера." Еј тешко, тешко нама п нашој јадној црквп у карловачкој мптрополпји, да у њој судску улогу могу играти и онакви , кеји су у стању били доиети онакав закључак о једном Радићу! И овакав је закључак јасан доказ, да наша црква у карловачкој митрополију није више епис.копална црква; јер да је, дотични епископ не би могао ни смео учини и тако што. Овако по данашњем устројству, мора еппскоп сва ки па и овакав закључак да усвоји однвсно извршп, пошто у конзисторији им I гласа само тада, ако су гласови подједнако нодељепп, а иначе нема гласа, те с тога.конзисторија може свашта па и поменути закључак да донесе, а еппскоп мора да га изврши, ако је рад да је мпран и да не игра но новинама одпосно да не добије какав револверскп „бпрстенабдрук", ил да га каква суклата буџом не нападне, а „стадо" да ужива у таком призору. (Комеоаротво.) Новосадскп радикални административни одбор, да не изостане за вршачким, закључио је, да и оп попут вршачког изаише свога комесара у Н. при обнови */з скупштинара. Вадава, радикалство српско и кокесарство, и ако су два са свим супротпа појма, тако се слажу, да не могу једно без другог бити. Е на сретно! Снремајте само земљпште за битц имајућа комесарства по штатуту, којим ће пас таком вашом радњом напослетку „благонаклона влада" усрећити. (Нове српске земл,орадничке задруге.) 19.) у Жабљу , 20.) у Слабини , 21.) у Зрмањи, удружења са неограниченом одговорношћу.