Srpski sion

С тр . 318.

СРПСКИ

Вр. 10.

ШКОЛСНЕ ОБЈАВЕ. Одлуком свегога Архијерејскога Сииода Митрополије Карловачке од 4. (17.) јулија 1902. бр. М. 224./Сии. 14. одобрен је као уџбеник за, српске православие ученике у основним школама, решењем иак високосл. Народиога Школскога Саветанод бр. Ш. С. 337./149. ех 1902. уведен је у унотребу у IV. разреду срп. народних основних школа, а наредбом вис. кр. хрв. славдалм. Земаљске Владе, одсека за богоштовљеинаставу, од5. 18. августа 1902. бр. 12.384 прописан је за српске оравославне ученике III. и IV. разреда нижих опћих пучких школа и одобрен је за исте ученике српских автономних школа КАТИХИЗИС од Др. ГЕОРГИЈА ЛЕТИЋА. Цена је књизи 30 филера. Књижари добијају 25°/ 0 ' а опћинска поглаварства и школски одбори 10°/ 0 рабата. Поруџбине се примају за готов новац или уз иоштанеку повуку (Шсћпате,) и ваља их слати на адресу Дра Георгија Летића, Сремски Карловци. — НОВА ШКОЛСКА КЊИГА БИБЛИЈСКА ПОВЕСТ ЗА 0СН0ВН7 ШКОЛУ Наиисао Јован Борота, окр. прота. Ова школска књига одобрена је од Св. Синода Митрополије Карловачке и од всл. Школског Савета за уџбеник у српским народним основним и пучким школама. Издање Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловци. Свраћамо пажњу на ову нову школску књигу иреч. госп. катихетама и г.г. учитељима на вероисповедним и комуналним школама, да је књига спремљена за идућу школску годину 1903.Ј4. Цена је књизи 30 филера, може се набавити код управе Српске Манастирске Штампарије и код свију књижарница наших. Цркв. школским одборима и опћинама дајемо 15 % а књижарима књижарски рабат. Српска Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима.

Пошто ће се скорим навршити прво полгође, а многи нам претплатници не послаше дужне претплате; то се штовани претплатници „Српског Сиона" овим оиомињу и умољавају да нам пошљу дужну претплату за лист. Подједно опомињемо и умољавамо и дужнике „Српског Сиона" за пређашње године. Још се могу добити сви бројеви овогодишњег „Српског Сиона". Администрација „Српског Сиона". ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Бр. 10. ех 1902. 35. ех 1903. 2-3 13 С Т Е Ч А Ј. На упражњено место срп. правосл. вероисп. забавиље у цркв. општини молској, епархија бачка, последња пошта Мол (Моћо1), овим се отвара стечај. Са овим забавиљским местом скопчана је плата од 600 круна, 56 круна у име огрева свог и забовишног, стап према пропису 74. §-а Шк. Уредбе од 1872. године без баште. Забавиља прима плату из домаће благајне месне пол. општине. Рок је стечају 6 недеља, рачунајући од првог уврштења. Из седнице месног шк. одбора срп. правосл цркв. шк. општине, држане у Молу 28. априла (11. маја) 1903. године. Сава Лудајић Душан Јосимовић

деровођа.

председнак.

Бр. ЕК. 203. ех 1903. 17 2—2 Е Д И К А Т Овим се обавјештава Марта Јакпшћ рођена Мрвош, из Срп. Моравица, непознатог боравишта, да јој је муж Никола Јакшић покренуо против ње бракоразводну парницу код ове епархијске конзисторије па се позива, да се у року од 90 дана, рачунајући од дана првог уврштења овога едиката у „Српском Сиону" пријави овој власти или лично или вјеродостојно писмено или преко свога на законпт начин опуномоћеног застуиника, јер ће се иначе речена парница и без ње, а на њезину штету окончати. Из сједнице Епарх. конзисторије, држане у Плашком, 8. маја 1903. Предсједништво.