Srpski sion

српски

В. М. иароха у Б. којом комиетује на парохију у Јамени, достављена је архидијецезалној кон систорији. — Извјештај С. Г. пароха у Н. на тужбу М. Л., узет је на знање. — Молба М. Б. пароха у К. за бесплатне купке у Топуском, препоручена је кр. зем. влади. — Одобрен је ред богослужења за 1904. г. у парохијама Трештеновачкој и Ветовачкој, те Кусоњекој и Граовл>анској. — Одобрено је протопрезвитеру А. 3. у В. да може узети јеромонахе К. Г. и Г. Ђ. за личне иомоћнике, а уједно му је подијељен једномјесечни допуст у сврху лијечења. — Упућено је парох. звање у П. да одсада не врши никакове свештеничке обреде над вијерницима еванг. аугзбуршке вјероисповијести. — Умољена је кр. зем.влада за дозволу накнадног уноса два случаја крштења у матице нарохије у С. Статистичке упитнице Ш. достављене су кр. зем. статист. уреду у Загребу. — Пожурена је кр. жуп. област у Б. ради подвоза за катихизацију правосл. дјеце у Ш. — Предсједништво црквене општине у Д. а нреко њега и црквени одбор и скупштина уиућени су да развргнућем црквено општинске заједнице њиове са оном у Дољ., није нрестала заједница обију иарохија, која је ио нужди дата пароху у Д. у администрацију, и уједно је изјављено цркв. општини у Д. жаљење ковзисторије, да чланови њени могу нријетити јединству цркве своје, ако свештеник њиов небуде служио другога дана Ускрса у Д. него у Дољ. — С. М. из М. позван је да Јредујми истражне трошкове ради исљедовања тужбе његове против пароха Н. Г. у М. — На тужбу Б. В. из К. против пароху М. Б. у К. одређен је члан В. Б. да проведе истрагу. Молба свешт. удове. ј. 0. из Б. препоручена је Саборс. Одбору. — Од тројице компезената иа мјесто катихете на кр. реал. гимназији у Бјеловару, предложен је ради именовања јереј Радослав Грујић, парох. помоћник у Земуну. Ријешавано је 34 бракоразводних предмета, од којих је један окончан пресудом на развод брака.

ЛИСТАК.

В е с т и. Архијерејска служба. Његово високопреосвећенство г. епископ темпшварскп др. Георгије Лети%, служио је првп дап ускрса у саборној цркви, а

другп дан у горњој, па којој је благопзволео пропзвести 4 манаетирска искушеника и многогодишљег црквењака саборне цркве Јовапа Теодоровића Краљевчанина за чтеце. Одлазак у дијецезу. Због непредвиђених нрплика, високоиреосвећени г. епис-коп темишварсви др. Георгије ЛетиЛ, није могао 15. о. м отпћи у своју резпденцију и примпти управу, него ће то учинити 28. априла (11. маја.Ј. (Мио гост.) Његово високопреосвећенство г. енископ далматински др. Никодим Милаш, бавећи се у Бечу, сиша« је и доле, те је дошао у госте своме брату високопреосвећеном г. енископу бачком Мнтрофану Шевићу, одакле је у недељу 11. о. м. учинио подворење Његовој Свегости. Његова Светост је позвала г. епископа Милаша за 12. о. м. на ручак, којом су га нриликом поздравилк збор професора карловачке богословије, његови лични иријатељи из младих година и поштоваоци. 13. је г. епископ Милаш носетио свога професора из богословије високопречасног г. архимандрита Илариона Руварца, а 15. се повратио у Беч. Високопреосвећени г. епископ Митрофан нрире дио је два ручка у почаст своие госгу, а г. Арса ПајевиЛ вечеру, на које су биле миоге званице позване. (Нове српске земл>орадничке задруге.) 3) У Бежанији , 4) у Кузмину , 5) у Лрогару , 6) у Печују, са иеограниченом одговориошћу. (Конгрес српских земл>орадничких задруга). Како смо извештени, одржаће се овогодишњи Конгрес Сриских Земљорадничких Задруга у Топлпцама (Топуско- у Загребачкој жупанији), дана 12. (25.) и 13. (26.) Маја. — ГТрогам Конгреса објавиће се касније. („Српско Школско Мастило"). Књижариица код Вука Сг. Караџића (Св. Ф. Огњановпћа), у Ср. Карловцпма, добила је од Високославног Школског Савета, одржаног 2. (15 ) Анрила о. г. повласницу на „Срп. Школско Маствло", од којег 5% чисте добити иду на Школски Фонд Св. Саве. Позор! Упозорујемо браћу свештенике иа позив патроната архид. свештеничког конвпкта, те нек изволе доћи у заказану скунштину. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј. (Исправак.) У 6. бр. у допису из Забрђа погрешно се рекло, да је конзисторијални фишкал био мњења, да администратори парохија, немају права гласања при избору окружног проте. Није он томе био протпван, него опћинскп бпљежнпк пз Дарувара Сунајкић.