Srpski sion

СРПСКИ

Б р . Н.

Читуља. У Пашијану епархпје горњо карловачке умро је у 40. гздинп парох иашпјанскп п члан епархпјске конзвсторпје Александар ТрбојевиЛ. У Ђеочину у Срему, умро је у 58. години парох беочински Гавра ЖивковиЛ. Вечан спомен умрлој браћи!

Послате књиге на приказ: Књпге Српске Књпжевне Задруге: Драматски списи Јовпна С. ПоиовиКа књига II. Предговор од Д. К. Ст XI. и 147. Песма Вранка ЈРадичеви~Ка књига I. с предговором М. К. Драгутиновића Ст. XXVI. и 159. Причање Вука Дојчевиба, скунио и сложио Стјепан Мчтров Љубиша, књига И. Живот и рад Ст. Љубише описао је у предговору Љубомпр Јовановић, проф. Ст. XXXIV. и 137. Овехле слике, написао Драгутин Ј. ИлиК. (Ова је књига награђена ив фонда пок. поиа Микалаћа). Ст. 168. Са острва, приповетке Ива Ћииика. Ст. 244. Приповетке Алфонва Додеа, с француског превео Душан Ј1. Ђоки%, с предговором о Додеу од др. Јована СкерлиЛа Ст. XXIX. и 158. 0 херојима, хероизму и обожававу хароја у историји, наппсао Тота Карлјал , са енглеског превео Божа Кнежевиб, проф. 0. Карлајау је предговор напиеао Б. КнежевиЛ. Ст. XV. и 326.

Патронат правосл. орпсног архидијецезалног свештеничног Конвикта у Ср. Нарловцима. позив. Чланови правосл. српског архидијецезалног свештеничког Коввикта, овим се позивају на скупштину, која ће се одржати у уторак 27. априла (10 маја) 1904. г. у 10 сахати пре подне у гимназији, после одржане дражбе за градњу куће за. Конвикт. Ср. Карловци, 12. (25.) априла 1904. Тајник: Председник: Радослав Марковић Јован Јеремић парох. протопреввитер.

Књижевне веети. Изашао је 15. број БРАНКОВА КОЛА са овим садржајем: Светислава СтеФановић: Акорди бесмртности. — Б. Бранчић: Тумарам сам (по мађарском). Милан Будисављевић: Таласи. — Стеван Сремац: Идејал. — Д. С Мерешковски: Смрт Оогова. 1лк]ш§' Ки1(1а: Како ваља нреводити ? — Мојо Медић: Имена прстима на човечјој руци. Ковчежић: Књижевне оцене и прикази. „Браеково Коло" излази сваког четвртка. Цена јс листу за Австро угарску, Босну, Херцеговину и Црну Гору на годину 10 круна, на но године 5 круна, на четврт 2 круне 50 порура (или Филира). Позив на претплату. Како је неетало и последњег комада књиге „ВЕЛИКОГ ТИПИКА Д , а с многих се страна данас тражи; то смо намерни, да штампамо у другом поправљеном и умноженом издању Васе Нпколајевића, проте и пароха иришког

55

ВЕЛИКИ ТИПИК"

ако би се довољан број претплатника пријавио, да се штампарски трошкови подмирити могу, иначе не. С тога умољавамо и молимо пречасну г. г свештенике оба реда, учитеље, богослове и књижаре, да изволе похитати с претплатом, како би књига што пре ући могла у штампу. Књига ће бити штампана на финој артији, изнеће преко 27 штампаних табака, а стајаће као и прва 4 круне. Рок претплате продужујемо до свршетка Марта. Претплату ваља слати Управи Српеке Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. У Карловцима 20. Фебруара 1904. Српска Манастирска Штампарија.

6

АПОСТОЛИ р ПРАЗНИЧНИ И НЕДШШ

8

0 УРЕДИО 0 Прота Ваеилиј е Николајевић.

0 Цена 1 књ. брошираној

1

тврдо везаноЈ

. К 1-50 . , 2--

р ^ Срнске Манастирске Штампарије у Ср. 5^" Карловцима. Ожжжжжжжжжжжжжжжа

1 „ тврдо везаној у саФијану „ 2-50 Књига се може добити код Управе

џ 8 X V/