Srpski sion

Бр 11,

СРПСКИ СИОН

С ТР . 321.

Додатак. „€. Сиона" бр. 11 ЛИСТАК. В е с т и.

Надвојвода Јосиф.

На телеграФску вест, да је данас 31. о. м. у ј 2 7 сахатп изутра преминуо на Реци (Фијуми) надвојвода Јосиф, генерал коњаништва и врховни заповедник кр. уг. домобранства, дала је Његова Светост истаћи црн барјак на патријарашкој резиденцији и огласити смрт његову великим звоном. Вечан спомен надвојводи ЈосиФу ! Манастирска слава. На епасов дан отишла је Његова Светост у шавастнр Беочин, на храмовну

славу, од куда се на појутарје

у петак

по-

вратпла у своју резиденцију. Сазив автономних влаоти. За 1. Јуни сазват је саборски одбор у седницу. Освебеве Храма. На спасов је дан осветио високопреосвећени Г. Епископ бачки Митрофан Шеви%, реновисану саборну новосадску цркву. Како су у Новож Саду радвкали на влади, није чудо, што су на исту свечаност позвати већином верни радикали, те се не треба чудита, што иа исту није позвата нп с које стране ни Његова Светост, и ако је она уз остало и врховнп патрон новосадске српске гимназије. Нека и обо послужи за доказ, какве су код нас прилпке. Администратор београдске митрополије. За администратора удове београдске митрополије, постављен је владика шабачки Димитрије. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј. Послате књиге на приказ. Православни Срби у Хрватској и Славонији, по политичким општинама и изборним срезовима за земаљски сабор. Саставио др. Васа Руварац. Загреб, издање „Српског кола". Цена 2 К 10 ф. Бошко ДетровиЛ : За ро^еним огвиштем. Роман из ђачког живота. Издавач: Пико ФуфиИ. Карловци. 12°. 205. Дена 2 круне. Очис сржких фрушкогорских манастира 1753. године, Приопштио Димитрије Руварац. Прештампано из „Српског спона" 1903 и 1904.

Карловци 12° 488. Цена увезано у платну — сва књига — 5 К, неувезано 4 К. Дете у телесном и душевном животу. По разним изворима наппсао Јован КнежевиЛ , професор учитељске школе у Пакрацу. Издање пишчево. Цена свеспи 70 потура. Цена релу 7 К. Карловци 2° 1.6. Др. Владан Ћорђевић. Крај једне династијв прилози за историју Србије од 11. Окт. 1897. до 8. Јула 1900. Свеска I. П. Ш. и IV. Веоград. Цена је за 12 свезака 9 К за 24 свеске 18 К, осим поштарине. Посланица Т. Стојана НоваковиЛа, Београд. 12° 13.

Ради знања. Пошто се многи наши дужниди не одазваше нашој опомени и позиву, да изволе платити евој дуг за поеледње 1902., 1903. и 1904. године; то смо прзнуђени били све наше дужнике за те године предати нашем адвокату да их јГ ^ н одомене, што је исти и учинио. Како је нак његова канцеларпја, без нашег иитања и одобрења на више места погрешно опомене одаслала, рекавши у њој, да дотична странка дугује толико и толико до кра,Ја 1904., што је погрешно, јер је требало по нашем упутству да се изреком каже за 1902., 1903. и 1904., или једну од тих година дугује толико и толико, а то ,је требала да учини тако с тога, што ми имамо дужника и за старије годипе, које Кемо утужити. Ово се доставља ради знпња и равнања и ради сваког неспоразума. Администрација „Српског Сиона".

Одговори уредништва. Врату свештенику у Ванату. На Ваш упит, на ком основу припадају стојећи тасови у цркви свештенику, одговарамо Вам, да је народни сабор у својој XXXI. седници од 7.| 19. јунија 1875. под бр. зап. 736. решио: „Сви приходи од стоећих тасова и недељних и празничних целивања у цркви припадају свештенику, а натуралија и носећи тасови цркви".