Srpski sion

Стг. 322

ошоки смон

11

Књижевни оглас. Жзишла је пз штампе, п може се добпти код потписате управе књига: опис СРПСКИХ ФРУШКОГОРСКИХ 1Ј4Н4СТИР4 1763. Приошптио: Димитрије Руварац. Књпга је штампана на Лепом бедон папиру и има 488 стр. Цена је књизп увезаној у платно — сва 5 Кр, а неувезаној 4 Кр. Управа српске манастирске штампарије.

У Христу љубазна браћо! Прека објави нашој од Ускрса 1904. г. јављамо, да ће обећани духовни лист за. нашу искључиво пастирску праксу, ПаСТБфБ ДобрБ1Б[, почети да изилази 1. јула 1905. г. два пута мјесечно на штампаном табаку велике осмине а уз цијену на цијелу годину 5 круна, на пол годпне 2 к 50 п. Програм је листа овај: I. Проиовиједи: оригиналне или у преводу, и нацрте за проповиједи. Тиме би се наше свештенство побудило, да што ревније врши своју нроповједничку дужност, а било би прилике да и старији и млађи свештеници на томе пољу огледају своју снагу. II. Еатихизовање: Чланци и расправе о вјероучним питањима и потребама, упутства свештенству за катихизовање п отштампавање израђених катихеза. III. Богослужење и требе: Ради правилности и једнообразности евештенодјејства, пстпцатп ће лист начпн вршења у пракси и истодобно упућивати на тачно вршење устава црквенога. У случајевима потребе, изложпће у листу питања и одговоре пз црквено пастирске праксе. IV. Ластирски рад и живот свештенички: Чланци и објективна расматрања из прошлога и савременог живота н рада. Примјери похвале вриједни, као и мане и недостатци у томе жпвоту и раду. Са те тачке, лист ће живо заступати и ннтересе свештенства као сталиша. V. Званичење: Упознавање са постојећим црквенпм и државним, законскпм прописима, којп се тпчу законодавства п послова духовне природе. Осим тога лист ће оглашавати нове наредбе св. архијерејског синода, митрополијских и епархијских власти и то по могућностп са коментаром догичнога референта п даватп упутства у свил иословима званпчне стилистике. У „Листку"- штампаће се вијести и биљешке из црквено-школскога и просвјетнога живота. Браћу свештенике, који се још нису пријавили за претплатнпке листа, молпмо, да се што прије пријаве дописнпцом власнику листа: Митрофаиу РајиЛу, иротосинђелу у Лакрацу. Претплата

шаље се по прммитку првога броја. Уједно> молимо браћу свештенике, да нас и морално својом сарадњом потпомогну, а радове своје да шаљу на уредника листа: Светозара Грубача, иароха у Крмжевци. (Когбб). У Пакрацу, 10. (23) маја 1905. Власништво и уоедништво „П А С Т И Р А. Д 0 Б Р 0 Г А" извод из СРПШ ГРШТИК1 ЗА I. И II. ГИМНАЗИЈСКИ РАЗРЕД САОТАВИО ЈОВАН ЖИВАНОВИЋ изашла је из штамие. Цена је књизи 1 круна Школска књпга је ова одавно понестала, и ћ а И и наши нпсу је имали, те се јако осећала потреба да се приреди ново издање што је и учнњеио. Г автор није жалио труда, да ову књигу допуни и па ново преради, а српска манастирска штампарија изда. Изашла је из штампе нова школска књига, под насловом: ШКОЛСКА ДЕЦА НА СЛУЖБИ БОЖЈОЈ УПУТСТВО ЗА ПРАВОСЛАВНЕ УЧЕНИКЕ СРП. ОСНОВНИХ ШКОЛА нако да у св. цркви на богослужвњима судзлују Издање Орпске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. — Цена је квзизи 20 потура. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 529./К. 8. 355. ех 1905. 1 - 3, 41 С Т Е Ч А Ј Исписује се поново на мјесто парохијскога помоћника у Великој Писаници са роком до укључиво 18. (31.) јула 1905.Молитељи имају своје прописно обложене молбенице надлежним путем до стављенога рока епархијској конзисторији овој поднијети. Из сједнице прав. срп. епархијске конзисторије у Пакрацу, 24. маја (6. јуна) 1905. године држане. Предеједништво.