Srpski tehnički list — dodatak

Год. ХУПЛ—1907..

» 1

(три ни.

што све претпоставке учињене треба, кад се комбинују, довести до последица које су доказане у пракси, јер у супротном, те претпоставке немају никакве вредности. Тако дешава се често, да при раду једног истог пројекта, који раде неколико инжењера самостално о-, цена укупна разликује се врло мало између њих, док се у појединостима проје«та наилазе такове разлике и разилажења која могу достићи 100%, између једних и других.

Спедећа формула и дијаграм узети су из штудије М. Е. А. бШоп-а која је изашла у часопису „У бтееј-Ра!му, и примењује се у нарочитом случају на једну централу снабдевену модерним машинама, која има 4 групе свака од по 1000 Кола -а, на мењању ефекта у функцији оптерећења чињене су следеће хипотезе.

19), Допушта се да трансформатори имају максимални ефекат од 98%/; и да је тај ефекат достигнут онда, када трансформатори раде са. потпуним оптерећењем, од 20/, губитка појима се да 190 „остаје ста-

_лан ма какве промене било у оптерећењу, а да други 19, варира са квадратом оптерећења. |

2о). Генератори се погразумевају такови, да је њихов ефекат 95%, у потпуном оптерећењу, од 57 губитка, 3%/, остају стални ма какво оптерећење било док друга 29/, варирају са квадратом оптерећења.

Зе), Претпоставља се да мотори у потпуном оптерећењу имају сталан ефекат од 909/

49), Губитак паре која долази у моторе произи"пази усљед кондезовања, и нека је тај губитак 1096 ма какав притисак био. -

5о) Ефекет парног вода нека је 959/ , минимални губитак паре производи се када је губитак усљед трења ај у од губитка усљед зрачења, усвојено је да :/6 од 507 губитка варира као квадрат брзине парине, а да су остали 5/6 услед губитка зрачењем стални.

6%), Споредне машине троше 209 паре која цир-

кулише у канализацији, 4 од ове потрошње паре остаје |

«стална ма какво било оптерећење, а половина остатка варира у правој сразмери са оптерећењем.

' 7%). Замишља се-да је потрошња угља на јединиу тежине испарене воде минимална у потпуном оптерећењу, што се тиче ефекта на већим притисцима или нижим од половине нормалног притиска утврђен је на 90%/, од нормалног ефекта.

Нека Р означава оптерећење изражено са делом потпуног оптерећења, однос између котловог ефекта на оптерећењу Р према оном на потпуном оптерећењу биће дат изразом:

ЈУ 069 + 2 Р — Ра— 038

Како се ефекат котла мења осетно у сваком нагрочитом спучају, садања претпоставка вероватно вреди више од свију оних које су до данас узете, међутим ово израчунавање преставља верно просечне резул"тате, који су опитом доказани.

СРПСКИ ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

У осталом слабост ефекта код котлова са ниским притиском произлази усљед губитка топлоте зрачењем а код котлова са јачим притиском произлази услед непотпуног сагоревања угља.

Узимајући укупно све губитке које смо горе напоменули, налази се, да за једну централну станицу од 4000 КПотгаћћа, 2028 Која представљају губитке који не зависе од оптерећења, 269 Кома у престављају оне који директно варирају са оптерећењем, а 176 који варирају са квадратом оптерећења. Израчунато је затим варирање потрошње угља за сатни ||јоаћ по варирању станичне производње Р изражене са једним делом нормалне производње и најзад се долази на следећу емпиричку формулу:

(Ра 23) 6 + 01 Ра 12 Р 7,36 +

-- "0:05 = Е ; РЕ 014

у којој има раније означену вредност, а С означава цену тоне угља у доларима.

Ова се формула примењује само за централу од 4000. КПоугаћћ и у границама означеним на дијаграму одР = 0,3 до Р = 1,5. Да би се могло доћи до резултата за јачине променљиве од 4000—40000 КПохабћ-а довољно је, централу од 4000 Ку. са једним чиниоцем за поправку који ће зависити од моћности централе, и који је дат приближно тачно са курбом на дијаграму.

да се помножи цена добивена за

Којефицијенти поправке.

~ = са Лас Пинсу

ЕН прва па а ПА у ен С У

Ри да :: АИ ки Поа свсичке 5 т Мер

ДИМ. |

73 (ега.

5 | за | 5 3 22 | | 20. 4 Де

на сатног

7 | 4,

=> о. „а

55

Ц 5 ~

Просечна способност централе (1000 к отга# 8).

А

Вредност 53 Наке

8 6 + 4

: д 8. 9..10 долари

=>

а „СОЦК -5 5

Ц |

5 “з = „ Ф ~

Цена угља (долара од тоне). Дијаграм за израчунавање цене једног сатног КПоугав|- а. Ако резултати добивени из дијаграма нису потпуно једнаки са оним који се огитом нађу, може се