Srpski tehnički list

СТРАНА 80.

Примљене подвезице треба гвозденом жицом везати у пакете са одређеном кољичином и то спољне подвезице за себе а унутарње за себе.

ж + ж

У преднаведеним условима за израду шина и такових одредаба, које су се већ приживеде, као што је пробање оптерећењем, и које се нигде више не употребљује. Доказ је томе Факт, да су шине за сењску пругу издржале веће оптерећење но што је за шине за главну пругу прописано и што се справа за оптерећење употребљава још једино за српске шине. Велика важност полаже се на пробање ударцем и на раскидање. Шрема томе неће бити излишно да наведемо овде п услове пруских државних железница 38, набавку шина. Они гласе:

Нарочити услови за набавку шина од ливеног челика.

8. 1. Материјал. Шине ваља израдити од најбољег дивеног челика, који нема никакових мана; начини израде оставља се предузимачу на вољу, али се мора у понуди назначити.

Материјал готових штпна испштаће се по одредбама 5. 6. у погледу његове јачине и жилавости. Као мерило за јачину служиће пробе на раскидање, а као мерило за жилавост пробе са ударцем.

При пробама на раскидање, треба да износи јачина против раскида на 1 папа“ у односу на првобитни пресек шипке (8. 6. најмање 50 Ке; при пробама са ударцем морају шине да издрже ове пробе:

Парчета шина слободно положена кожицама својим на два ослонца, који су 111 размакнути, треба да се ударпима маља на средиву главе могу савити у 04весном смислу најмање 110 ти, без да се преломе.

8. 2. Израда. Шпне се морају израдити тачно по плану и шаблони, Шаблона ова биће жигосана званичним знаком и управа желевишчка предаће је предузимачу, који је дужан да је по свршеној набавци неповређену врати.

У висини шине и шприне главе дозвољено је отетупање до 0,5 пиа а у ширпни ножице до 10 тт.

По евршеном ваљању шине се не смеју по ново загревати. Омања исправљања у ладном стању дозвољена су, али се она морају извршити са пресом равњачом помоћу мирног притиска, при чему не смеју на шини остављати трагове нити ослонци нити притискивач.

ТГотове шине не смеју бити извитоперене н не смеју имати никакових пукотина, мехуре, ожиљке нити друге мане.

Замазпвања и покдепавања пукотина и подобни накнадни радови зарад затајивања мана — строго су забрањени. >

Крајеви шина смеју се обрађивати само кружном тестером одн. стругачем. Прочеља, морају бити управна на подужну осовину шине. Горње ивице прочеља ваља зарубитт под 45" по плану.

Шине морају на сваком крају имати по две рупе, које су тачно по плану пзбушене.

Ожиљке, које преостану после стрижења, сечења и бушења, ваља пажљиво уклонини.

5. 2. Дужина шина. Шине ваља израдити у дужинама од 9,00 та (односно у оним дужинама, које се захтевале буду).

ЕБОЛОСКЕ СЕЊСКЕ ПРУГЕ

БРОЈ 1.

Предузимач је дужан, да на захтев железничке управе набави до 59, од поручене укупне тежине, у мањим дужинама; но он има права, да тражи, да се поруче 29, укупне тежине у дужинама, које су најмање 0,50 т мање од 9,00 1.

Дозвољава се да шине могу бити до 2 ти краће или дуже, но што је прописано.

8. 4. Тежина. Тежина једног метра шине, утврђена је на 38, Ке. Прп одредби тежине појединих шина, одбшће се за сваку рупу по 65 2т.

Дозвољен је вишак тежине до 8',, и мањак тежине 27.

Вишак тежине до 19, плаћа се, иначе ће се платити стварна тежина.

Зарад одредбе тежине шина, измериће се од сваке партије најмање 59, под надзором и под одредбама изасланика железничке дирекције. Просечна тежена, која се том приликом буде добила, служиће као основа за, обрачунавање те теорије.

8. 5. Знакови. Овака шина мора да има на своме телу знак Фабрике, годину набавке и остале евен. прописане знакове у испупченом облику.

Ови знакови треба да буду по плану у средини тела.

Шине, које су краће од 9,00 ш ваља на оба прочеља означити белом масном бојом. Тако треба и њихову дужину означити са истом бојом са обе стране чела а у близини рупа за завртње. |

5. б. Исаштивање каквоће. Ради одређивања, да ли и уколико шине одговарају прописима 5. 1, изабраће се парчета шина 1,980 ш дугачка, која нису нити улубљена нити избушена; са истима предузеће се свега пробе са ударцима.

права за ове пробе треба да је овако саграђена:

Тежиштна линија маља мора да лежи у средини пада његовог.

Маљ треба да буде 600 до 1000 Ко тежак.

Справа ваља да је тако висока, да се њоме може произвести моменат рада од 5000 Кош (производ из висине пада и тежине маља).

Доња површина маља треба да је равна. Маљ неће падати непосредно на шине, већ на мали подметак, којег облик одговара пресеку предмета, који се проба.

Подметак не сме да је тежи од 20 Ке.

Механизам за одкачивање маља, треба да је такав, да се њиме не спречава слободан пад маља.

Темељ (гвоздена плоча) треба да је најмање 10 000 Ко. тежак. Исти треба да се састоји из једног комада од дивеног гвожђа, на који су добро утврђени ослонци за предмет, који се проба.

Гвоздони темељ постављен је на пуном зиду, којег димензије зависе од прпроде земљишта, но његова висина не сме бити мања од 1,00 1.

Оелонци за шине треба да умају подуцилиндарни облик од 50 шш полупречника. Подметак треба да има полупречник око 150 па,

Да ослонци не би моради усљед јаких савијања шина да буду сувише високи над плочом, треба да је иста издубљена и то онолико, кодико је за савијање потребно.

Подела висине на вођици маља, треба да је удешена за померање и да поназује моменат удара у Кот, који одговара висини пада.

Савијање шина треба да се мери у горњој површини њиховој и то увек у односу па првобитни равмак ослонца.