Srpski tehnički list

Број 1.

Покварене шине сетавиће се на расположење фФабриканта и то на слагалиштима, за која је набавка гласила.

Нове шине као замену горњих, дужан је Фабрикант, да постави на пстом слагалпшту, Оне шине, за које железничка дпрекција не нађе за сходпо, да тражи нову замену, одбиће се просто од зараде Фабрикантове.

5. 15. Коначно примање. Обавеза Фабриканта престаје тек при коначном пријему, о чему ће се саставити узајмни протокол, што ће се предузети на молбу Фабрпканта у његовом присуству пли одсуству при петеку рока јамчења.

5. 16. Надзор у фабрици. Фабрикаит је дужан, да изасланицима железничке дпрекције дозволи слободан улазак у радпонпце. као и задржавање у истима за цело време Фабрпкације. Њима се мора дозволити, да могу и дању и ноћу надзор водити п потребна испптивања, предузимати, те да се увере, да ли се испуњују сви услови овога уговора у погледу каквоће, јачине и материјала и уредне Фабрикације шина. Они имају права, да обуставе ону Фабрикацију, која не одговара одређеним условима.

Овде се примећује, да изасланици железничке дирекције, ако би имали што да примете, ваља те своје примедбе да управе на управника Фабрпкеа не на раднике

5. 17. Одговорност фабриканта. Надзправањем, прегледањем, пробањем и делимичним примањем израђених шина не смањује се ни уколико одговорност Фабриканта, која остаје у снази све до истека рока за јамчење, одређеног у параграфу 14 ст.

5. 18. Елементарне непогоде (неодољиве силе). У неодољиве спле не рачунају се тешкоће и сметње при преносу, као п друге околности, којнма се може на пут стати, марљивим надзором и ваљаним настојавањем,

5. 19. Забрана уступања. Фабриканту је забрањено, да буди који део набавке уступи другом Фабриванту или да шине да Фабриковати у страној. Фабрици а не у својој, ако зато нема нарочиту писмену дозволу од железничке дирекције.

Општи услови за набавку битног материјала колосечког.

5. 1. Облик п домензије појединих дедова морају се пзвршити тачно по плановима. Фабрпковање сме се тек тада отпочети, када железника дирекдија одобри поднесене мустре.

Ако би железничка дипрекција за време Фабриковања, нашла за нужно, да учини неке измене у облику или димепзијама, то је Фабрикант дужан, да те измене изврши тачно по новим плановима. Међу тим ће се предмети, који су донде већ израђени по првобитном плану примити п предузимачу дати накнада, која одговара, овој измени.

Нормална тежпна материјала израчунаће се из планова, који су Фабриканту предати, и тачно утврдити по израђеним мустрама.

При делимичном примању дозвољава се разлика у тежини до 29; али разлика у тежини укупне набавке не сме бити већа од 19, нормалое тежине. У гранидама те дозвољене разлике платиће се фабриканту стварна тежина, но за свако прекорачење те границе на више, неће се Фабриканту платити никаква накнада, за вишак тежине,

5. 2. Сав материјал мора да је најбоље каквоће, иди бар таке, као што је каквоћа оних артикала, од

КОЛОСЕК СЕЊСКЕ ПРУГЕ

СТРАНА 29, којих су мустре поднете железничкој дирекцији. Фабрпкант је обвезан, да Фабрикацију увек према захтеву желевничке дирекције тако усавршава, да буду испуњени сви услови у погледу јачине и тачности појединих предмета.

8. 8. Сваки предмет треба да је снабпевен са знаком Фабрике, који пак не сме да квари облик предмета.

5. 4. Фабрикант је дужан, да чиновницима железничке дирекције дозволи слободан приступ у фабрику, те да они могу пратити и надзиправати Фабрикацију и да по своме нахођењу а о трошку Фабриканта могу предузети све потребне опште п пробе.

Привремено примање вршшће се према напредовању Фабрикације у самој Фабрици и састојаће се у протоколарном констатовању количине и тежине оних готових предмета, који одговарају условима за примање. Онај пак материјал, који се због мана буде одбацио, означиће се са зааком одбацивања, те да се не може поново на примање поднети, Исплата ће се вршити на основу количине, која је на одређеним местима примљена од стране чиновника железничке дпрекције, и према томе губитци и мањци, који би се усљед преноса показали падају на терет Фабриканта. Осем тога Фабрикант јамчи ва материјал годину дана, рачунајући од дана фактичне употребе п обвезан је, да сваки онај предмет, који се за то време сломије, замени новим у току једног месеца дана, по констатованом прелому. Ово јамчење остаје у пуној снази при свем том, што су чиновниш! железничке дирскције падзиравали Фабрикацију. Коначно примање биће тек по истеку рока за Јамчење, којн ни у ком случају не сме дуже трајати од три године, рачунајући од дана последње предаје, По истеку рока за јамчење, заједнички ће се оверити стање разних предмета.

Нарочити услови за подвезице од ливеног челика.

Сваки ожиљак, који би се показао усљед ваљања, сечења и бушења, ваља брижљиво уклонпти.

Обе површине подвезпца, које дол.зе у додир са шинама, морају се тачно по цртежу израдити. Да би се Фабрикација олакшала, дозвољава се отступање од "| шт у димензијама и одстојању рупа, а 2шп у дужини подвевица.

Подвезпце треба сложити у партије, које одговарају изради од једног или више дана. Чиновник, који је одређен да прима подвезице, одабере из сваке партије извесну кодпчину (19, или више) ради пробања, о чему се има да састави заједнички протокол.

а) Два комада шина по 1,501 дужине спојена са подвевпцама и положена на два ослонца, који су размакнути Тота, морају да издрже у средини између оба ослонца а на саставу терет од 4500 Ко за време од 5 минута, без да се па подвезипама покаже стална промена облика.

р) Те исте подвезице морају под истим околностима, да издрже ударац маља 200 Ко тешког, који пада са висине од 1,40 тп, без да се преломео.

в) Те исте подвезице морају под истим околностима, да издрже 12500 Ко без да прену или да се сломију.

Ако преко 109, подвезица, које су одређене за пробање, не издрже прописане пробе, то ће се одбацити цела дотична партија, из које су узете подвезице за. пробу.