Srpski tehnički list

ПРО

БРОЈ 1. ЈеВКт

2. главни онспектор, који заступа председника, кад је овај спречен да присуствује у седницама; д. шеф општог одељења (1); 4. шеф контроле прихода (17); 5. шеф тарифског одељења (У); 6. шеф саобраћајног одељења (УП); и 7. управник царинаре београдске. Осим тога за чланове тарифског одбора поставсе: а) два виша привреде ; 6) два виша чиповника министарства финансија, Остале чланове овог одбора, као и оне пода) и 6) бира министар грађевина у споразуму са министрима финансија п народне привреде из грађанског и чиновничког реда, Тарифски одбор бира за деловођу једнога од својих чланова. Министри: урађевипа, Финапсија и правреде могу кад за потребно нађу да присуствују седницама одбора.

љају

чштовника мпнистарства народне

Члан 19.

Постављање чланова.

Чланови тарифског одбора, пзузимајући сталне, који су у претходном члану побројани лод 1, 2, 8, +, 5,6 ни 7, постављају се краљевским указом, на предлог министра грађевина, на две године.

Чланови поменути у чл. 18. под бројевима 1, 2, 8, 4,5, 6 п 7 већ су по своме службеном положају чланови тарпфског одбора. С жаја тубе право на чланство и на њихова места додазе њихови последнпци,

Члан 20. Састав веднице и донашање одлука.

Тарифски одбор састаје се на писмен позив председника према потреби, а најмање један пут у месецу.

Он може радити само онда, кад има на окупу најмање десет чланова.

Чланови, који би били интересовани у предмету, који је изнет на решавање, не могу присуствовати у седници.

Ови присутни чланови дужни су гласати.

При једнакој подели гласова, већину има оно мњење, за које је председник.

Тарифски одбор даје министру грађевина своје мњење на писмено, са разлозима и одвојеним мњењима и то онако, како су их дали чланови, који одвајају мњење,

Члан 21. Запивник одбора. Тарифски одбор има нарочиту књигу у коју бележи дан састанка, предмет саветовања и у препису дато мњење министру грађевина.

Акти долазе у архив железничке дирекције.

Члан 22. Награда члановима.

Чланови тариФског одбора, који нису државни чиновници, добијају као награду за свој рад по десет динара од сваке седнице у којој су присуствовали.

Овај издатак пада на терет буџета железничке дирекције.

тога променом свога поло- |

ЗАКОНА СТРАНА 85.

ДЕО ТУ, БУЏЕТ ДИРЕКЦИЈЕ, САСТАВЉАЊЕ РАЧУНА И однос ДИРЕКЦИЈЕ ПРЕМА ГЛАВНОЈ КОНТРОЛИ.

Члан 28. Буџет дирекдије.

Дирекција српских државних железница саставља годишњи буџет о железничком приходу и трошковима, и са мњењем железничког одбора подноси га министру грађевина.

Одобрени буџет извршује дирекција.

Члан 24. Железнички приход.

Извори су железничкога прихода:

1. возарина наплаћена, или за рачун државни кредитирана, за пренос путника им робе;

2. закупна цена гостионица, земљишта, стоваришта и остале имаовине железничке;

3. колска кирија; и

4. сваковрсна друга примања, непредвиђени приходи.

Државни транспорти, не могу се по јевтинију цену рачунати, но што износе трошкови режије државних железвица.

као и ванредни и

Члан 25. Приход од државних пошиљака.

Суме примања по станичним рачунима, које су укњижене као железнички приход од кредитираних такса за државне пошиљке, стављају се на терет дотичних

надлештава, а на крају године у изводу предају се министарству финансија као приход.

Члан 26. Контрола прихода.

Услед особите природе самога железничког рачуноводства, п због узајамних рачунских односа са страним железничким управама, при дирекцији државних железница постоји парочито стручно одељење „контрола, прихода“, за преглед и контролисање свега жедезничког примања и за обрачун са страним железницама.

Ово одељење сматра се као државна железничка контрола пи контролише целокупну радњу појединих одговорних железничких рачунополагача, којима рачуне прегледа, своје примедбе ставља, или разрешницу издаје, према прописима и правилима железничким.

Члан 27.

Одговорни рачунополагачи.

Службеници дирекције српских државних железница, који рукују новцем лаи матерпјалом и инвентар ским предметима, као и који троши материјал, одговарају дирекцији за све новчано и рачунско руковање железничком имаовином, као и за тачну примену железничких правилника и тарифа,

Начин, како ће се вршити тачан п непрестани надзор над поменутим службеницима, одредиће се нарочитим правилником.

Члан 28.

Редовни трошкови експлоатације.

Редовни трошкови експлоатације су тројаке при-

роде :

5%