Srpski tehnički list

СТРАНА 96.

1. издатци дични, као плате п разноврсни додатци особља, по одредбама овога закона; '

2. стварни издатци за набавку потрошног материЈала, инвентарских предмета, оштете, осигуравања итд; п

8. непредвиђени експлоатациони издатци.

Сви редовни трошкови дирекције српских државних железница, плаћају се из железничког прихода.

Плане 295

Ванредни кредити и резервни ФОНД,

Ради олакшице за набавку возног материјала, дотрађивања и подизања пових грађевина. п инвестиција, ставља се скаве године у буџет дирекције извесна сума као ванредни кредит.

Ови ванредни кредити благајне пли отварањем кредита из чистог железничког прихода.

Ако се целокупна одобрена сума не утроши у току те рачунске године, предаје се као уштеда, по закљученим рачунима те године, управи Фондова на руковање.

Од тих уштеда образотаће се нарочити „резервни Фонд железнички“, који се не може употребити ни на што друго, до само на поменуте цељи, када се потреба укаже.

Члан 80. Начин исплате.

Све пеплате за ма коју граву службе, пли за извршене радове и набавке, вршиће се упутницама, које оверава дотични шеф одељења и контрола издавања, а одобрава директор.

Члан о

Набавка потрошног материјала и инвентарских предмета.

Сав потрошни материјал, као и инвентарске предмете, набавља по одобрењу дирекције, а у границама одобреног буџета, економно одељење дирекције.

Поједина одељења која тај материјал троше, контродишу сваку набавку по количрни п каквоћи,

Сви предмети, које дирекција набавља за своју потребу и који дођу на њезину адресу, ослобођавају се царине и свију царинских и осталих државних и општинских дажбина,

Члан 82.

Контрола издавања.

У благајничком одељењу постоји нарочити стручан одсек „контрода издавања“ за преглед и контролисање рачуна о потрошњи и издавању,

Овај одсек сматра се као државна железничка, контрола пздавања. Према томе. она контролише по правилима п прописима, целокупну радњу свију рачунополагача и одељења, којима прегледа рачуне, ставља своје примедбе на псте, пди их одобрава као псправне.

Члан 838.

Главно књиговодство.

Књиге по укупној ричунској и новчаној радњи дирекције, воде се по систему двојног књиговодства.

подмирују се из државне |

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

БРОЈ 1.

Члап 84.

Употреба чистог прихода.

Приход дирекције државипх железница, који претече по измпрењу редовних трошкова експлолтације, предаваће се министарству Фтнансија, поступно.

Члан 85,

Рок за оклапање годишњих рачуна.

Како дирекција српских државних железница не може да састави своје годишње рачуне пре, но што се обрачуна са свима страним железницама, са којима стоји у пословној вези, то ће она изузетпо од 8. 10. устројства Глазне Контроле од 27. Фебруара, 1862. годпне, подносити своје рачуне Главној Контроди па преглед и одобрење, најдаље на шест месеца. по истеку рачунске тодини,

Члан 86. Рок зе прегледање годишњих рачуна.

Главна Контрола, дужна је пзузетно од 5. 40. свога устројства од 27. Фебрупра, 1862. год. да рачуне и закључпе књиге дпрекцпје српских државних железНица, прегледа п испита најдаље за три месеца, рачунајући од дана кад јој дпрекција поднесе рачун о своме прошлогодишњем роду.

Овај прегдед врши Главна Контрола у самој дирекцији. Кад се Главна Контрола — тако прегледајући рачуне и књиге п упоређујући ове са поднесеним 6.лансом — увери, да је све пеправно п на законима основано, онда одмах падаје разрешшицу дирекцији државних железница.

Главна Контрола издаје ову разрешницу пзузетно од 5. 98. свога устројстра, простим уверењем од стране својих пзасланика, да је биланс упоређен са књигама, и да је пспрван.

Ово уверење исписују п потписују изасланици Гл. Контроле на свом бидапсу у два прпмерка. Један задржавају рачунонсштачи за Главну Контролу, а други се чува у дирекцији државних железница.

Члан 87. Одноби ка Главној Контроли.

Према члановима 26. ни 82. овога закона, Главна Контрола не упушта се у детаљна испитивања рачуна и наплата железничких такса, нити пак у испитивања станичних рачуна са стравим железницама.

Међу тим, Главна Контрола може, према своме нахођењу, одредити излашшке, који ће повремено плИ непрекидно на лицу места, у контроли прихода и благајничком одељењу дпрекције, контроласати све рачуне примања и издавања.

ДЕО У. о ЖЕЛЕЗНИЧКОМ ОСОБЉУ У ОПШТЕ,

Т. ОДЕЉАК општЕ ОДРЕДБЕ.

Члан 88, Врсте особља.

Све железничко особље дели се на: 1. чиновнике, сталне и превремене; 2. званичнике, сталне и привремене;